A zöld érzés

Milyen érdekes, hogy a színpompás érzések című cikkemben pont a zöld színnel társítottam a szeretetet! Pedig mások az irigység színének tartják. Nekem ez a kedvenc színem, és egyfelől a csakrák rendszerében is a szívcsakrának feleltethető meg (a rózsaszín szerintem már tipikus európai ezoterikus kiegészítés), másfelől az, hogy „zöld” életmódot igyekszünk folytatni, azt mutatja, hogy szeretet van bennünk a saját világunk, környezetünk, más élőlények iránt.

Ez csak némi kitérő volt, hogy megmagyarázzam a címet, és ne kelljen azt írnom a helyére: „A szeretet titkai”. Mert valójában erről szól ez a bejegyzés.

Jesszus, hogy jönnek ide a szeretet titkai?! Nos, aki valami életminőséget rontó pszichés zavarban szenved, annál általában szeretethiányt is fel lehet fedezni. Nem szereti eléggé (vagy jól) saját magát, a környezetét, a világot, amelyben él, és természetesen másokat sem. Talán nem is ismeri a valódi szeretetet. A negatív alapérzések (düh, félelem, szomorúság), illetve a bonyolultabb parazita érzelmek egyszerűen elvonják az energiáját a szeretettől, túl erőssé váltak benne. Pedig ez az elcsépeltnek tűnő fogalom, a szeretet, az élet, az egészség és a kiegyensúlyozottság egyik fő alapja. A feltétel nélküli elfogadás, törődés, lelki vonzalom tudatos megélése.

Adam Jacksontól vennék idézeteket (egy másik honlap segítségével), az „Igaz szeretet titka” című könyvéből – és szokás szerint a saját megfigyeléseimmel egészíteném ki. Az író szerint a szeretet nem tündérmese, nem a szerencsén és nem a véletlenen múlik, hanem mi magunk hozzuk létre, magunkban hordozzuk. Ha szeretet van bennünk, automatikusan élünk vele. Ha nincs, vagy nem elég, akkor várhatjuk, kereshetjük a boldogságot, a gyógyulást, a harmóniát, nem fogjuk megtalálni.

 

Ezért érdemes megismerni a szeretet tíz titkát. (Most úgy látszik, a 10-es listák korát éljük…)

 

1. titok: a gondolat ereje

Az igazi szeretet a gondolattal kezdődik. Azzá válunk ugyanis, amiről gondolkodunk. A pozitív megerősítések meg tudják változtatni másokkal és magunkkal kapcsolatos meggyőződéseinket és gondolatainkat. A szeretettel, elfogadással teli gondolatok szeretettel teli életet és kapcsolatokat hoznak létre. Ha úgy tetszik (ezotéria-ellenesek most fogják be a szemüket), a szeretetnek is van egy bizonyos rezgése, amely a tudomány jelenlegi állása szerint ugyan nem mérhető, de akik odafigyelnek, azok egyértelműen érzékelhetik. Energia, amely kívül-belül hat és átalakít.

 

2. titok: a tisztelet ereje

A szeretet előfeltétele a tisztelet. Csak olyan személyt, lényt, dolgot szerethetünk, amelynek létezését és „milyenségét” tiszteletben tartjuk. Nagyon érdekes ezt az állatoknál megfigyelni, mondjuk amikor egy lovat megszelídítenek: először a bizalmát, majd a tiszteletét kell kivívni, és ezután kezd el ragaszkodni a gazdájához, sőt a szeretetét is kimutatja. A bizalom és a tisztelet tehát alapja a szeretetnek, de nézzük meg alaposabban a lovas példát: nem NEKI kell kivívnia a mi bizalmunkat és tiszteletünket, hanem NEKÜNK az övét! Egy általunk még nem is ismert élőlényhez úgy kell közelednünk, hogy benne bizalom és tisztelet ébredjen. Ehhez pedig bennünk kell mindenekelőtt szeretetnek lennie. Ha pedig a tisztelet előfeltétel, akkor önmagától adódik a tény: mindenekelőtt önmagunkat kell tisztelnünk. A létezésünket, a milyenségünket, és a bennünk rejlő ismert vagy eltemetett képességeket. Az életrevalóságunkat, amelyről sokszor (különösen labilis ideg- és lelkiállapotban) elfeledkezünk. Vegyük sorra, mit tisztelhetünk magunkban! Ha ez megvan, vegyük sorra azt is, mit lehet tisztelni másokban, esetleg számunkra ellenszenves emberekben is! (Milyen érdekes a nyelvünk, hogy ezt így is kifejezi: „Kit tisztelhetek önben?”)

 

3. titok: az adni tudás ereje

Ha szeretetet akarunk kapni, egyszerűen csak adnunk kell. Lehet, hogy úgy fogjuk érezni: túl sokat adunk, és keveset kapunk, de nem biztos, hogy a szeretet-energia ugyanazon a csatornán fog visszaáramlani hozzánk, amelyen kifelé áramlott (vagyis nem ugyanattól az embertől). Minél többet adunk, annál többet kapunk – ám lehet, hogy sok, különböző forrásból, kisebb adagokban. A szeretet azt jelenti, hogy mérlegelés nélkül, viszonzást nem várva adunk magunkból, feltétel nélkül jót cselekszünk. Mielőtt belemerülnénk az elvárásainkba, és szerencsétlen, elhagyatott flótásnak éreznénk magunkat, kérdezzük meg magunktól: mit tudunk mi adni a világnak? Mit tudunk mi adni a partnerünknek, a családtagjainknak? Ha adunk, és megbánjuk, akkor valójában vesztettünk. Ha nagy felhajtást adunk az adakozás körül, akkor valójában rajongást gyűjtünk be, kérkedünk, a hatalmunkat fitogtatjuk. Ezért mondja Jézus, hogy „ne tudja a bal kezed, hogy mit tesz a jobb!” (Máté 6.3) Minden adás – ajándék. Tehát ingyenes és viszonzást nem igénylő. A viszonzás megsemmisíti az adás lényegét. Cserévé silányítja. Minden adásban önmagamat adom.  Ha nem “én” vagyok a tárgy, ha nem “én” vagyok a cselekvés, üres díszdobozt adtam.

 

4. titok: a barátság ereje

A szeretet idővel barátságok létrejöttéhez vezet, lelki rokonságokat, közösségeket tár fel a környezetünkben élő emberekkel. Még a szerelem sem működik – hosszú távon – barátság nélkül. Szeretni azt jelenti, hogy nem egymásra nézünk, hanem azonos irányba. Nem egymás ölében vagyunk, hanem együtt végezzük a közös feladatainkat. Nem kártyavárként egymásra építjük az életünket, hanem segítünk egymásnak, meghallgatjuk egymást, és ha kell, megfogjuk egymás kezét. Azzal vagyunk valódi, mély lelki-szellemi barátságban, akivel tényleg működik a feltétel nélküliség: nem érdekel, hogy éppen ma hogy néz ki, nem akarunk rajta megváltoztatni semmit, nem elvárásokkal közeledünk felé, és nem dédelgetünk sérelmeket vele kapcsolatban, hanem egyszerűen örülünk, hogy találkozhatunk vele, és együtt lehetünk. Van ilyen kapcsolatunk egyáltalán?

 

5. titok: az érintés ereje

Az érintés a szeretet egyik legerősebb megnyilvánulása, amely legyőz gátlásokat, ledönt falakat, és megerősít kapcsolatokat. Az érintés megváltoztatja fizikai és érzelmi állapotunkat, és érzékenyebbé, fogékonyabbá tesz a szeretetre. Meggyógyíthatja a testet és felmelegítheti a szívet. Az ölelésre nyíló kar a szívbe való befogadás jele. Hányszor ölelgettek minket szívből gyerekkorunkban? Hányszor ölelünk meg mi valakit szívből? Az érintés igazi csodája az életenergia. A legújabb kori tanulmányok szerint azok a csecsemők, akiket ritkán vesznek kézbe, nem nőnek és fejlődnek olyan ütemben, mint azok, akiket rendszeresen dédelgetnek. Sőt, már a születés utáni első órákban jelentős hatása van az anyai test közelségének a későbbi fejlődésre, akár a személyiség kialakulására. Az érintés hiánya agresszivitáshoz, antiszociális viselkedéshez is vezethet – és ennek az ellenkezője is igaz: a bőséges és szívből jövő érintés, ölelés egészséghez, jó közérzethez vezet. Talán az anyaméh biztonságát idézi fel.

 

6. titok: a szabadság ereje

Ha szeretünk valakit, szabadon kell engednünk. A birtoklás, a kisajátítás nem egyeztethető össze a szeretettel. Azzal, hogy elfogadunk valakit, elfogadjuk a saját független személyét, az életterét, az intim szféráját is. Senki sem azért született, hogy a mi őrangyalunk legyen, és kimentsen minket a nyavalyáinkból. Ahhoz, hogy kimásszunk a gödörből, magunkban kell megtalálnunk az erőt és a boldogságra való képességet, és ehhez mások legfeljebb csak segíthetnek, helyettünk nem járhatják végig az utat. Ezért fontos a határok tiszteletben tartása is. Nem olvadhatunk össze senkivel, és nem tehetjük az életünket, boldogságunkat függővé senkitől. Ha ekkora terhet pakolunk valakire, nem szeretjük. Ugyanakkor nemcsak a másikat, hanem magunkat is fel kell szabadítanunk: ellökni régi sérelmeket és fájdalmakat, hiszen máskülönben nincs elég tér bennünk a szeretet számára. Ha megszabadulunk régi, rosszul beidegződött félelmeinktől, a múltnak nincs hatalma többé fölöttünk – hanem minden nap egy új élet kezdete!

 

7. titok: a szavak ereje

Ha megtanulunk nyíltan, őszintén és becsületesen kommunikálni, megváltozik az egész életünk. Az őszinteség önmagunkról szól, nem a másikról. Ezért az igazán hatékony, a szeretetet előmozdító kommunikáció arról szól, hogy mi hogyan érezzük magunkat – akár jó, akár rossz ez az érzés. Minősítés, kioktatás, ítélet nincs benne a másik iránt. Ha valaki hibázott velünk szemben, elmondjuk, mit érzünk, és ő majd levonja a következtetést, hogy mit csinált rosszul. Ha ezután bocsánatot tud kérni, még erősebb harmónia születhet meg közöttünk. A szeretet csak úgy működik, hogy ápoljuk a másikkal a kapcsolatot, megszólítjuk, kezdeményezünk, mesélünk neki magunkról, kérdezgetjük önmagáról, ítélet nélkül fogadjuk a válaszait, és kifejezzük az érzéseinket, akár a szeretetünket is. Persze sokunknak – érthető módon – nehezünkre esik a „Szeretlek” kimondása, de ezt máshogy is ki lehet fejezni, dicsérettel, metaforákkal, gesztusokkal. Fantáziadús játék, amely elsősorban minket gazdagít, de viszonzást is kivált.

 

8. titok: az elkötelezettség ereje

Az igazi szeretethez hozzátartozik az elkötelezettség, amelynek tükröződnie kell a gondolkodásunkban és a cselekedeteinkben is. Érdekes, mert pár ponttal ezelőtt a szabadságról volt szó, most mégis az elköteleződés következik. Hogy lehet ez? Hát úgy, hogy a valódi szabadság: ha magunk választhatjuk meg, hogy mi/ki mellett köteleződünk el. Nem a totális függetlenség, a gyökér nélküli szálldosás! Akkor aztán kereshetünk magunknak pilléreket, amikbe kapaszkodhatunk, kívül úgysem fogjuk megtalálni! Csak azok a biztos kapaszkodók, amelyek bennünk léteznek: az elköteleződéseink, az elveink, a meggyőződéseink. Az elkötelezettség a szeretet valódi próbája. Ez különbözteti meg a felszínes és a tartós kapcsolatokat.

 

9. titok: a szenvedély ereje

A szeretet a szenvedélytől tud lángolni, különben csak pislákol. Ebben a szenvedélyben benne van az összes eddigi pont, például az elköteleződés is, plusz a lelkesedés, az érdeklődés, az örömteli izgalom, a közös nevetés, és akár a fizikai vonzalom is. Szenvedély nélkül sem barátság, sem szerelem nem létezhet. Éreztük már úgy, amikor elindultunk egy baráttal való találkozóra, mintha hazatérnénk? Ez is szenvedély, nemcsak a szerelmesek fizikai gerjedelme! A szenvedélyt a múltbeli élmények újra-átélése, illetve új élmények szerzése tartja életben. Nagyon gyakran a meglepetések, a spontán események fűtik fel. A szeretetteli, boldog és kiegyensúlyozott élet receptje: szenvedéllyel élni minden napot, akármit teszünk.

 

10. titok: a bizalom ereje

A ló megszelídítéséről szóló részben már említettem, hogy először a bizalmat, majd a tiszteletet kell kivívni, és ezután kapjuk meg a szeretetet. A bizalom rendkívül fontos az igazi szereteten alapuló kapcsolatokban. Ha nincs bizalom, előbb-utóbb felszínre törnek a feszültségek, és tönkreteszik a kapcsolatot. A bizalom lehet adott is két ember között, például ha valami mély, ösztönös, kölcsönös vonzalom, illetve lelki rokonság van közöttük, vagy ha nagyon hasonló a személyiségük és a lelkiviláguk, de ki is lehet vívni olyan cselekedetekkel, amelyek felébresztik a bizalmat. Az utóbbi persze törékenyebb, mert feltételekhez kötött. Ha a másik legalább annyiszor ad okot bizalmatlanságra, mint bizalomra, meginog alattunk a talaj. De van olyan bizalom, ami megmagyarázhatatlanul erős és állandó, ezért eszünkbe sem jut kétségbe vonni – ez az, ami az igazi szereteten alapul.

 

 

Erősen gondolkodom, hogy a másik két pozitív alapérzésről, az örömről és a hitről is írok, illetve összeszedek hasonló alaptörvényeket, de egyrészt Nikol barátnőm a Női Önmegvalósítás oldalon nemrég egy egész hónapot szentelt az öröm témájának, másrészt hit kérdésében még nem találtam ilyesfélét. Azért nem adtam fel, és amint lehet, írok a “narancs” és a “lila” érzésről is.

 

 

Forrás:

http://www.gyornet.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=180&Itemid=189

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s