Beavatás a mesékbe(n)

Talán elsőre furcsán hangzik, de a jobb stresszkezelésben a mesék ősi, kollektív bölcsessége is sokat segíthet. Sok stressz fakad ugyanis abból, hogy mai világunkban jócskán eltávolodtunk bizonyos ősi igazságoktól, amiket a mesék még mindig őriznek. Illúzióink, lehetetlen elképzeléseink vannak a világról, más emberektől, a nehézségekről és a boldogságról. Nyilván másmilyen, talán sok szempontból magasabb szintű is most a tudatosságunk, mint a legtöbb mese születésének idején, de ez még nem jelenti azt, hogy ne tanulhatnánk belőlük. Sok mindent megérthetünk általuk az élet és az emberi dolgok alapvető természetéről, így szemléletünk bölcsebb lehet, kapcsolatainkat pedig nem az egyén, hanem a rendszer szintjén változtathatjuk meg. A mese lehetőséget ad arra, hogy ne csak a főhős, hanem a különféle más szereplők nézőpontját is megérthessük, és ez által az egész kapcsolati hálót, valamint általában a nagy próbák értelmét és természetét.

Pál Ferenc egyik előadásaiból idézném a mesékből levont fő tanulságokat a mai ember számára. Bár ő a női és férfi szerepeket, illetve párkapcsolat titkait boncolgatja, én itt inkább megpróbálnék a stresszhez való hozzáállásra fókuszálni. Ezért a nyolc pontból csak ötöt ismertetek.

– A boldogságért tenni kell, de vannak csodák. A hős elindul az útján, és megvívja a harcait. Az út és a megpróbáltatás is elkerülhetetlen. Kihívások, problémák nélküli élet nincs, így stressz nélküli élet sem, hiszen a stressz nem más, mint a változáshoz való alkalmazkodásunk. A stressz nélküli élet maga a halál. A stresszkezelés képessége viszont fejleszthető, ahogy tudatosodunk, erősödünk, önismeretünk bővül, és egyre nagyobb kihívásokat leszünk képesek leküzdeni. A harmónia nem az állandóság csendes békéje, hanem a harcban szerzett nyugalom. Ha a főhős útközben idegösszeroppanást kapna, egészen másfajta mesék születnének. A mondat második felében szereplő „vannak csodák” viszont arról szól, hogy minden főhős megtapasztal mesei fordulatokat, és olykor váratlan segítséget kap.

– A boldogság nem egy nagyon tartós és hosszú állapot, sokkal inkább valami kegyelemszerű helyzet. Egy-egy olyan beteljesedett pillanat, amikor úgy érezzük, mintha megáldottak volna minket, és ezt értékelni is tudjuk. A jó körülmények, a segítség, siker, szerencse, bőség, mit sem érnek akkor, ha nem tudjuk őket méltányolni, nem tudjuk igazán megélni az örömöt és a megelégedést. Bár egy-egy ilyen helyzet nem konzerválható, emlékezetünkben jól megőrizhető, és azt a bizonyosságot adja, hogy lesz még ilyen – ha valóban ráhangolódunk az örömre, egyre gyakrabban.

– A boldogság kulcsa az elfogadás, a megértés, a megbecsülés és az ezekből fakadó együttműködés. Nő és férfi, sőt szinte minden ember máshogy működik, máshogyan közelíti meg a dolgokat, más megoldásokat talál ki. Egy személyt ráadásul nemcsak a nemi hovatartozása, hanem a családi háttere (érdemes 3 generációt tekinteni), valamint a múltja is befolyásol. Amíg ítéletekkel és elvárásokkal viseltetünk a másik iránt, amelyek valami egyéni, rejtett meggyőződésből fakadnak, addig az illető meg is fog felelni ezeknek az elvárásoknak. Amint megpróbáljuk megérteni, de legalábbis elfogadjuk az egész kis univerzumával együtt, elindulhat a változás – akár bennünk, akár őbenne, akár mindkettőnkben. Ehhez meg kell bíznunk a másik ember pozitív tulajdonságaiban, képességeiben is, amelyek optimális, elfogadó körülmények között jobban megtalálhatják az utat a felszínre.

– Nehézségeken keresztül vezet az út. Nem lehet megúszni a próbák egyéni megélését, és nem kapunk hozzájuk testreszabott tanácsokat. Jó példa erre a szülés: egy nőnek nem lehet kívülről megmondani, hogyan szülje meg a kisbabáját, hiszen mindenki és minden helyzet teljesen egyedi. Ilyenkor nincs más választás – még a mai, logikára és észérvekre épülő mentalitás mellett sem – mint hogy megtanuljon a belső késztetéseire, az ősi bölcsességére, a természetes női világára ráhangolódni. Nem ki-, nem el-, hanem megmenekülni kell a bajból. Nagyon ritkán lehet átadni a nehéz feladatok megoldását, és nem megoldás a bűnbakkeresés sem.

– Beavatásra van szükség. A mesei fordulatok nem egyszer beavatást is jelentenek egy olyan világba, amelyben még járatlanok vagyunk. A beavatás az emberi kultúrában azt jelenti, hogy a megtörténése után az ember másképpen él. Rendszerint ez azzal is jár, hogy másokért felelősséget vállal, vagy elköteleződik valami mellett. A fiú akkor esik át a férfilétbe való beavatáson, ha felvállalja, hogy szolgálni fogja (pl. védi) azt a közösséget, amely addig őróla gondoskodott. Megteremti és fenntartja az élet feltételeit (lásd a sárkányt legyőző királyfit). A lányból akkor lesz nő, illetve asszony, ha gondoskodni tud az életről, az élőt még élőbbé tudja alakítani (lásd a békát megcsókoló királylányt). A mai kultúránkból szinte már kiveszett a beavatás. Ha vannak is ilyen jellegű szertartásaink (gyerekszületés, érettségi, munkába állás, költözés, esküvő, vagy akár veszteségek, gyászeset), utánuk nem kezdünk másképpen élni, legfeljebb egy rövid ideig. Nem vagyunk hajlandóak jelentősen átalakulni, vagy átrendezni az életünket. Inkább csak egy szép eseményként éljük meg ezeket a fordulatokat. Nincs meg az a súlyuk, erőt adó tartalmuk, hogy a bekövetkezésüktől fogva másképpen látunk, élünk, cselekszünk. Visszavágyunk valami régebbi dologra, ami annak idején talán harmóniát adott nekünk, és vonakodunk megkeresni az új élethelyzet ajándékait. Vissza akarunk hozni valamit a régi, ismerős, biztonságos, de legalábbis megszokott helyzeteinkből az új rendszerbe, holott az már esetleg nem is illeszthető bele. Ugyanakkor, amíg a múltba sóvárgunk, nem azonosulhatunk az új rendszerrel, és nem találhatjuk meg benne az előrevivő lehetőségeket.

.

Inspiráció és ajánlott oldal:

Pál Ferenc előadásai − http://palferi.hu/2010-2011 (főleg 2011.05.10.), illetve Boldizsár Ildikó és Verena Kast mesékről szóló könyvei

Illusztráció:

Reich Károly − http://wcs.oisz.hu/hu/page/15/bemutatkozas/reich-kepzomuveszeti-es-grafikai-galeria.html

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s