Elég intelligens vagyok a boldogsághoz?

Avagy a spirituális intelligencia

A testi, lelki és szellemi jólléthez nem elég az a fajta SQintelligencia, amit az IQ tesztekkel szoktak mérni. Sőt, a pozitív pszichológia legutóbbi kutatásai alapján a magas IQ, vagy hétköznapi szóval, az „okosság”, egyáltalán nem garantálja a boldogságot. Inkább az derült ki, hogy az érzelmi intelligencia (EQ) és a spirituális intelligencia (SQ) az, amelyik összefügg a jóllétünkkel, boldogságunkkal, illetve az életünk értelmességével és teljességével.

.

A háromféle Q

1. Az intelligencia fajtái közül a legismertebb az általános (racionális) intelligencia, amit az IQ nevű intelligencia-hányadossal szokás mérni. Ez a logikai és stratégiai képességünket, a tárgyi tudásunkat és a műveltségünket mutatja. A legutóbbi felmérések alapján az IQ a legjobb esetben is csak 20%-ban járul hozzá a sikeres és eredményes életvitelhez.

2. A második típusú intelligencia az érzelmi, az EQ, ami a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatokhoz szükséges. Neve az angol „empathizing quotient”, azaz az együttérzési hányados rövidítése. A pszichológia szerint a magas EQ inkább a nőies agyra jellemző. Lényeges alappillérei az önismeret, az önkontroll és a céltudatosság. A fejlett érzelmi intelligencia ahhoz kell, hogy ösztönözni tudjuk magunkat, dacolhassunk a kihívásokkal, kitartsunk a nehézségek ellenére is, egyensúlyban tudjuk tartani hangulatváltozásainkat, ne veszítsük el a reményt, és harmonikus kapcsolatokat tudjunk ápolni. Fontos az érzelmeink építő jellegű (asszertív) kifejezéséhez. Kell az önvédelemhez és mások tiszteletben tartásához. A jelenlegi világban, amely átlépést jelent a kontrollra épülő ipari korszakból a motivációra épülő információs korszakba, kulcsfontosságú az érzelmi intelligencia fejlettsége. Manapság ezért fektetnek nagy hangsúlyt a kisgyerekek érzelmi támogatására, hiszen bizonyos érzelmi készségeket később sokkal nehezebb elsajátítani. Általánosságban kijelenthető, hogy a párkapcsolatok is azért vannak nagy válságban, mert a megelőző korszakokban elhanyagolták az érzelmi intelligenciát, és a kontroll gyengülésével (a szabadabb társadalomban) hirtelen nehéz megerősíteni az alapokat.

3. Az SQ rövidítés két dolgot is jelölhet: a pszichológia inkább a férfiagyra jellemző rendszerező („systemizing”) intelligenciára használja, a szellemmel és hittel foglalkozó területeken viszont spirituális intelligenciaként ismeretes. Nézzük most ez utóbbit, hiszen ez fejleszthetőbb, és elvezethet minket a testi, lelki és szellemi jólléthez! Nem lesz szó semmiféle konkrét spirituális irányzatról vagy vallásról, hanem egy mindenki számára elérhető belső erőforrásról, és az élet teljességéről.

A spirituális intelligencia abból indul ki, hogy mindenkiben van egy felnőtt, egészséges és kompetens én(mag), amelytől eltávolodhatunk, amelyre különféle rétegek kerülhetnek, de mindig meg lehet vele teremteni a kapcsolatot, ki lehet dolgozni a hozzá (vissza)vezető utat. Emberi létünk velejárója, alapvető erőforrás, és a külső-belső egyensúly talapzata. A vallások és egyéb spirituális ösvények ezt a belső én-magot isteni eredetűnek és halhatatlannak tartják, mások csak a személyiség egészséges potenciálját látják benne. Azok számára, akik hisznek a transzcendens szférákban, ez a Mag biztosítja a természetfölötti erőkkel való kapcsolattartást.

.

Mit köszönhetünk az SQ-nak?

A spirituális intelligencia segítségével ráébredhetünk, mennyire távolodtunk el a fent említett (felnőtt, egészséges és kompetens, sokak számára isteni) belső magtól, és jelenlegi egónk, amit számtalan külső-belső hatás formált, hogyan juthat közelebb hozzá. Az SQ erősíti az ősbizalmat, segít értelmet adni tevékenységeinknek, élményeinknek és végső soron az egész életünknek. Tágabb összefüggésbe helyezi emberi lényünket – átlépi az emberi ego, sőt a földi élet határait. Árulkodik a számunkra fontos értékekről és erkölcsiségünkről, hitünkről, megérzéseinkről és ihletett állapotainkról. Megmutatja, hogyan viszonyulunk a saját életünkhöz, sorsunkhoz, a világmindenséghez és az emberiséghez – például mennyire tartjuk magunkat a sors áldozatának, és mennyire vállalunk felelősséget az életutunkért. Akinek fejlett az SQ-ja, erős belső forrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy átalakuljon, megújulva folytassa életét, illetve a körülményeket, eseményeket is alakítani tudja. Mindeközben bízik a világ magasabb rendű erőinek segítségében is. A fejlett ősbizalom miatt a halált az élet velejárójának tekinti, és nem enged túlzottan nagy teret a halálfélelemből eredő szorongásnak. Jó kapcsolatai vannak a család, a barátság és a közösségek szintjén is, ugyanakkor egyedül is szeret lenni, mert semmittevés közben sem unatkozik, és elégedett tud lenni. Képes kötődni, de nem rabja semminek, sem testi, sem lelki, sem szellemi szinten.

.

SQ – boldogulás vagy önsorsrontás?

Az SQ megsúgja nekünk, hogy mi az a sorsunkban, ami tőlünk függ. Ehhez létfontosságú a fejlett önismeret és az önkritika. Mindnyájan egy sajátságos, összetett lelki alapanyaggal születünk ebbe a világba, amelybe tudatos és tudatalatti szinten is különféle minták égtek be. Ezek egy része velünk született, más része kisgyerekkorban vagy később vésődik be. A minták programokat indítanak el az életünkben, amelyek aztán többször is aktiválódhatnak életünk során, és többnyire tudattalanul szenvedjük el őket. Ha makacsul éljük a káros tudattalan programjainkat, azt önsorsrontásnak nevezzük. Eric Berne, a tranzakcióanalízis szülőatyja leírta, hogy vannak nyertes és vesztes sorskönyvek, de − ahogy azt ma már tudjuk − ezek a forgatókönyvek szerencsére nagyrészt átírhatók. Ehhez is kell a fejlett SQ, mert szükség van az ember saját autonóm elhatározására, új döntéseire.

A pozitív pszichológia kutatói figyelték meg azt is, hogy amit szükségletpiramisnak nevezünk, nem feltétlenül állja meg a helyét. Abraham Maslow az 1950-es években kidolgozta az emberi motivációk piramisát, amelyben a (1) biológiai szükségletekre alapulnak a (2) biztonsági igények, arra az (3) érzelmi és szociális motivációk, majd az (4) elismerés iránti vágy, és végül a csúcson az (5) önmegvalósítási motivációk. Később maga Maslow is felülbírálta a saját elméletét, és hozzáadott még (a csúcs alatt) két szintet, a kognitív és az esztétikai szükségleteket, majd rájött, hogy a szintek nem feltétlenül épülnek egymásra. A pozitív pszichológia mutatta ki, hogy olyan emberek, kultúrák és társadalmi csoportok is tudnak boldog és teljes életet élni, akiknél a szükségletpiramis alsó két szintje sincs teljesen biztosítva. Hogy lehet ez? Úgy, hogy fejlett spirituális intelligencia vezérelhet olyanokat is, akiknek az élete sok-sok területen hiányt szenved. Így sikerülhet önmagunkat újra és újra felülmúlni, régi eseményeket, szemléleteket, esküket, ítéleteket és döntéseket felülbírálni, majd új irányvonalakat lefektetni.

Az ősi távol-keleti filozófiák szerint a fejünk tetején van egy kapu („koronacsakra”), amelyen keresztül kapcsolatot tartunk a magasabb erőkkel, a talpunkból pedig egy másik kapu nyílik a föld felé („gyökércsakra”), amely a fizikai világhoz köt bennünket. Az ember csak akkor lehet egyensúlyban, ha mindkét kapu megfelelő mértékben nyitott és aktív, vagyis olyan, mintha egy láthatatlan kötél tartaná ég és föld között. Ekkor tud rendesen működni a teste többi energiaközpontja is is. Weöres Sándor egy hasonló gondolatra jutott egyik versében: „Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

Akárcsak az IQ, az EQ és a rendszerező SQ, ez is egy veleszületett alkat függvénye, de bizonyos mértékig fejleszthető. Különféle spirituális témák feldolgozásával, hatodik érzékünk fejlesztésével és életutunk rendszeres tanulmányozásával gondozhatjuk. Sokat segít, ha meditálunk, önfejlesztő előadásokat hallgatunk, foglalkozásokra járunk, spirituális szertartásokat alakítunk ki. Próbáljunk meg minden apró tevékenységben értelmet és örömöt találni, mert ez elősegíti a könnyed, önfeledt létáramlás állapotát, a „flow”-t. Ismerjük fel régi, hátráltató mintáinkat és programjainkat, majd tudatosítsuk erőnket és lehetőségeinket a megújulásra. A spirituális intelligenciánk révén tudhatjuk, hogy valami mindig ugyanaz marad bennünk – az a bizonyos belső emberi (vagy isteni) Mag, amelytől eltávolodhatunk erre-arra, de mindig visszatérhetünk hozzá iránymutatásért.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s