Méreg és ellenméreg

…no meg a titokzatos “ARI”

Milyen találó elnevezés a magyar nyelvben aboldog_gombak dührohamra, hogy „elfut a méreg”! A düh, az idegesség, az utálat (akár az önutálat is) tényleg méregként hat a lelkivilágunkra és az idegrendszerünkre. Bénít, sorvaszt, rohamosan terjed egyik részünkből a másikba. Kifelé is úgy szúr, mint egy mérges fullánk, mi több, akkor is megérezhetik rajtunk mások, ha minden erőnkkel palástoljuk. Végső soron a méreg a vesztünket is okozhatja (lásd a sokszor kiújuló gyomorfekélyek elfajulását).

Mit lehet ez ellen tenni? Nos, nyilvánvaló, hogy kell valami ellenméreg. Kinek mi… Egyéni szinten ellenméreg lehet az Andalodóban is bemutatott tudatos stresszkezelés, a relaxáció, a meditáció és önprogramozás a negatív hatások ellensúlyozására. Társas kapcsolatok szintjén ellenmérgek lehetnek a kellemes közös élmények, kirándulások, hobbik, az élet színesítése, változatosabbá tétele, a számunkra hiteles bölcselők hallgatása vagy olvasása, esetleg valami hasznos küldetés elvállalása.

Magas stressz-szintű embereknél bármilyen feladat, munka, házimunka és probléma nagyobb adag mérget juttathat a szervezetbe, mint normál stressz-szintű embereknél. Ezért ha már muszáj elvégeznünk egy „nemszeretem” munkát, inkább használjuk fel bizonyos fokú „andalodásra”. Példa: mosogatás közben figyeljük meg érzések és gondolatok nélkül a víz mozgását, a buborékok mintázatát. Ne akarjunk mihamarabb túllenni rajta, hanem merüljünk el benne teljesen, de valamiképpen „kikapcsolt” idegrendszerrel.

A leghatékonyabb ellenméreg: az “ARI”

Az ARI egy olyan technika (én találtam neki ezt a fura nevet), amellyel a mérget azonnal semlegesíthetjük, és beadhatjuk az ellenmérget is. Alapja a reális szemlélet és a magunkkal szembeni őszinteség, amelyekről már többször írtam korábban. Ha őszintén kifejezzük az érzelmeinket, és reálisan felülvizsgáljuk őket, akkor hatékonyabban programozhatjuk magunkat pozitív irányba.

Miért kell a pozitív parancsok előtt őszintén és reálisan tekintenünk önmagunkra? Azért, mert a tudatunk nem fogadja el azt, amiben nem hisz (ilyenkor bekapcsol a tudati gát), és így az állítások nem juthatnak el a tudatalattinkba. Ezért fontos a magunkkal szembeni őszinteség. Igenis mondjuk ki, hogy “Most nyomorultul érzem magam.” Ezt a tudat valósnak érzékeli, tehát befogadja, és szabad az út a tudatalatti felé is. Ekkor vegyünk elő az ellenmérget, méghozzá két fázisban: először reális, majd pozitív programozással. Ebből a 3 fázisból áll ez a bizonyos “ARI”:

 

1. A, mint aktuális – Fogalmazzuk meg őszintén az aktuális állapotot! Most nyomorultul érzem magam. Az őszinteséggel átjutottunk az ellenőrző gáton – a tudatunk nem neveti ki az állítást, hiszen nyilvánvalóan igaz.

2. R, mint reális – Kicsit kívülállóként, bölcs nagytestvérként figyelve magunkat, jelentsük ki, hogy képesek vagyunk elérni az áhított állapotot! (Elvégre miért ne lennénk képesek rá? Idézzünk fel bámulatos gyógyulásokat, nagy eredményeket, akár a saját életünkből, akár másokéból! Bízzunk saját életrevalóságunkban!) De képes vagyok a boldogságra.

3. I, mint ideális – Végül kanyarítsuk a gondolatot arra, amerre szeretnénk: az áhított célra! Ezért kifejlődik bennem a boldogság. Zöld utat kaptunk a tudatalattiban, így az állítás szépen meg is gyökerezhet benne.

A teljes mondat tehát így hangzik: „Most nyomorultul érzem magam, de képes vagyok a boldogságra, ezért erősödik bennem a boldogság.” Bármilyen problémával küzdünk, át lehet fordítani reálisba, majd pozitívba. Egyeseknek kicsit “macerás” lehet a három tagmondatot összerakni, de megéri vele bíbelődni, hiszen önmagunkat gyógyítjuk, meditálunk egy kicsit magunkon. Kihúzunk egy méregfogat, és bekenjük ellenméreggel, gyógyító balzsammal. Gyűjtsünk magunknak ilyen háromtagú mondatokat, aszerint, hogy mire van személyes igényünk! Addig gyakoroljunk szorgalmasan, amíg tényleg mind a 3 tagmondatban hinni tudunk! Meg persze utána is, ha éppen valamit meg akarunk változtatni.

Reklámok

One response to “Méreg és ellenméreg

  1. Hát nekem most ez az ARI kell:
    “Éhbérért dolgozom, de tudom hogy értékes a munkám, ezért egyre jobban megbecsülnek anyagilag.”
    Persze az eleje nem így fest, ha az indulataimat is kiadom! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s