Milyen típusú öngyógyító vagyok?

Gondjainkból és betegségeinkből rendszerint önerőből ÉS külső segítséggel tudunk kimászni. A külső segítségről könnyebb tájékozódni, de vajon felismerjük, hogy mit tehetünk mi önerőből? Rá tudunk érezni, hogy mivel segíthetünk igazán hatékonyan magunkon, milyen öngyógyító technikában vagyunk jók?

Ha öngyógyításról van szó, egyesek az agykontrollra esküsznek, mások valamilyen diétára vagy sportra, és akadnak olyanok, akik valamely pszichológiai vagy ezoterikus módszerben látják a megoldást. Vannak, akik valamilyen eszmében, vallásban, művészeti tevékenységben keresik a gyógyírt, vagy kizárólag az orvosok szavának engedelmeskednek. Mindegyik módszer javarészt hit kérdése, és a gyógyulás az ember belső elhatározásától és hozzáállásától is nagyban függ. Az viszont minden körülmények között igaz, hogy saját aktív közreműködésünk nélkül kiszolgáltatottak maradhatunk a külső segítségnek (ami egy idő után akár túl költségessé vagy hatástalanná is válhat).

Minél jobban megismerjük magunkat, minél tudatosabban élünk, minél inkább ráhangolódunk saját belső igényeinkre, annál erősebb lesz a saját belső gyógyítónk, segítőnk. Könnyen meglehet, hogy az egyik életszakaszban egyfajta öngyógyítási technika válik be, egy másik szakaszban egy másik. Van olyan helyzet, amelyben a belső források a hangsúlyosabbak, és van, ahol a külső segítség (pl. orvosi kezelés). Egy belső forrásra azonban mindig szükségünk van, hiszen nem kaphatunk meg mindent kívülről, és senkinek sem lehet fontosabb a mi egészségünk és boldogságunk, mint saját magunk számára.

Az öngyógyítás és önsegítés 8 módja
Érdemes tesztelnünk, hogy mely technikák állnak hozzánk közel az alábbiak közül. Azon se csodálkozzunk, ha több is beválik, sőt esetleg több módszer keverékét tudjuk igazán hatékonyan felhasználni. Fontos, hogy ha valamelyiket nem érezzük igazán természetesnek, azzal inkább ne csapjuk be magunkat.

o Meditatív/relaxáló típus – Az ilyen ember leginkább ellazult tudatállapotban képes elérni azt a hangulatot, amikor jól érzi magát a bőrében, és gyakorolhatja az egészséges létformát.

o Agykontrollos/parancsoló típus – Ebbe a kategóriába azok tartoznak, akiknek határozott pozitív parancsokat vagy megerősítő mondatokat kell hangoztatniuk magukban, hogy elérjék a kívánt eredményt. Ehhez nem feltétlenül kell relaxálni; az úgynevezett önszuggeszció bármilyen körülmények között gyakorolható.

o Élvező/szórakozó típus – Az ilyen embernek akkor szabadul fel az életöröme és életenergiája, ha kényezteti magát, sportol, táncol, művészeti alkotásokat élvez, vagy utazgat. A lényeg a világ örömeinek befogadása és az ebből fakadó harmónia. Ebben a tudatállapotban is el lehet kezdeni az egészséges életérzés gyakorlását.

o Kommunikáló típus – Az ilyen emberek nagyobb eséllyel gyógyulnak meg egy pszichológusnál vagy a pszichoterápiás csoportokban, egyszerűen azért, mert kiadnak magukból valamit, amit addig elnyomtak, rejtegettek. A panaszok szavak és gesztusok, illetve társas érintkezés formájában szinte „megfogható” formát öltenek, és könnyebben feldolgozhatóvá válnak. A szavak ereje – korlátozottabban – megnyilvánul a naplóírásban is.

o Kivetítő típus – Ebbe a csoportba azok tartoznak, akik valamiről el tudják hinni, hogy gyógyulást hoz nekik. Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy az öngyógyítást beindító szikra egy segítő ember, egy háziállat, egy növény, egy ásvány, egy tárgy, egy speciális hatóanyag, vagy egy mágikus erővel felruházott esemény, tevékenység (pl. zarándoklat).

o Lelkesedő/hívő típus – Hasonlít az előzőre, azzal a különbséggel, hogy az illető meggyőződéssel hisz egy felsőbb hatalomban, egy eszmében,egy filozófiában, egy gyógyítási rendszerben vagy egy „üdvözítő útban”, ami előbb-utóbb véget vet a panaszainak. Ez ugyanúgy lehet vallásos út, mint orvosi kezelés-sorozat, vagy akár egy speciális étrend, mozgásforma.

o Szerepjátszó típus – Ide azok az emberek tartoznak, akik szívesen eljátsszák a maradéktalanul erős, egészséges embert, és így javulásra kondicionálják a szervezetüket. A lehető legvalóságosabban képzelik el a már elért célokat, sőt már úgy is viselkednek, úgy is élnek, mintha az áhított helyzetbe kerültek volna. Ennek a technikának is fontos eleme a hit, és van benne némi önszuggeszció is.

o Önkezelős típus – Az ilyen ember relaxált állapotban vagy elalvás előtt képes vizualizálni egy műtétet vagy egyéb beavatkozást, amit képzeletben saját magán hajt végre. Mások azt képzelik el, hogy mikroszkopikus méretűre zsugorodnak, és így be tudnak menni a saját szervezetükbe, hogy helyreállítsák azt, ami „elromlott.” Az ilyen vizualizációs technikákat már széles körben alkalmazzák a gyógyászatban is.

Reklámok

2 responses to “Milyen típusú öngyógyító vagyok?

 1. Kedves Mó!
  Ez a cikked megint nagyon jó! Én úgy gondolom, hogy kevert típus vagyok. 😀 Ami viszont a legfontosabb, hogy ne féljünk a betegségtől. Ha el tudjuk engedni a félelmünket sokkal gyorsabban gyógyulunk. Azt szoktam csinálni, hogy adok időt magamnak a félelemre is. 😀 Meghatározom, hogy pl. holnap estig siránkozhatok és félhetek. Utána viszont már csak a gyógyulásra koncentrálhatok. Érdekes módon, ha nem adok időt magamnak az önsajnálatra, nehezebben tudom magam gyógyítani. (Na persze az okos ember az orvosi segítséget is igénybe veszi!)
  További jó munkát!
  Puszi: Anna 🙂 (Birsi)

 2. Köszönöm, Birsike!
  Rendkívül jó a technika, amit leírtál. Ráadásul tudom, hogy működik is, és Te is vagy rá a legjobb bizonyíték.
  Igen, a félelem, a harag és a szomorúság manapság nem túl divatos, ám annál hasznosabb alapérzések, amelyeket meg kell élni – a gyógyuláshoz is. Csak tovább kell belőlük lépni.

  Móni

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s