Szülői áldások

2011 novemberében született meg itt az oldalon a „Gúzsba kötve” című cikk, amely a mélyen bevésődött szülői parancsokról és tiltásokról szólt. Többek között Susan Forward is írt a jelenségről Mérgező szülők című könyvében. Lehet, hogy a szüleink vagy nevelőink szóban is kimondták annak idején ezeket az utasításokat vagy tiltásokat, de gyakran csak a viselkedésükkel sugallták. Ezek a minták még felnőttként sem feltétlenül tudatosulnak bennünk, mert számtalan kerülőúton vagy álarc alatt nyilvánulhatnak meg, akkor is, ha már régóta nem érvényesek — és talán (többnyire) akkor sem voltak jogosak és igazságosak, amikor szembesültünk velük.

A tudatosodáshoz és a gyógyuláshoz szükséges lehet, hogy megfordítsuk a témát – vagyis megismerkedjünk a parancsok és tiltások helyett a lehetséges szülői áldásokkal. Ezek olyan kimondott vagy kimondatlan szülői hozzáállást tükröznek, amely a gyerekkel szemben elfogadó, bátorító, a kibontakozását serkentő. Jó, ha tudunk a szülői áldások létezéséről, egyrészt mert a saját gyerekeinket már ezek szellemében nevelhetjük, másrészt amikor terápiában a saját belső gyermekünkkel foglalkozunk, utólag is felmenthetjük magunkat ezek kötelező érvénye alól. Így rengeteg fölösleges káros stressztől kímélhetjük meg magunkat és utódjainkat is.

Nézzük, mik is ezek a szülői iránymutatások, és mi lehetne a pozitív ellentétük.

Biztatások (mint a parancsok ellentétei):

 1. Jónak, szépnek és okosnak látlak. –> <– Légy tökéletes! (A szülő ideális életet képzel magának, és a gyereken keresztül akarja elérni. Szorong a hibáktól és kudarcoktól.)
 2. Örülök neked, boldoggá tesz, hogy létezel. –> <– Szerezz örömöt! (A gyerekre hárítja, hogy boldoggá tegye.)
 3. Kifejezheted a rossz érzéseidet is. –> <– Légy erős! (A szülő fél a gyengeségektől és a negatív érzésektől, ezért nem akarja azokat a gyerekben sem látni.)
 4. Igazodom hozzád, és bízom a benned lévő jóban. –> <– Tégy erőfeszítést! (A szülő szeretete nem adott alapból, ki kell érdemelni.)
 5.  Szeretettel tanítalak rugalmasan alkalmazkodni. –> <– Bírd ki! (A szülő nem kíméli a gyereket, feltétlen behódolást követel tőle.)

Engedélyek (mint a tiltások ellenpárjai):

 1. Az életem szerves része vagy. –> <– Ne létezz! (A szülő visszavágyik a gyermektelen életre, nem tud azonosulni a szülői szereppel. Állandóan zavarja, idegesíti a gyerek.)
 2. Érdekel mit tudsz, és büszke vagyok a sikereidre. –> <– Ne légy kirívó! (A szülő fél, hogy a gyerek valamiben különb lesz nála. Saját bizonytalansága miatt retteg, hogy szégyent hoz rá.)
 3. Felvállalom önmagam, és bátorítalak, hogy te is tedd ezt. –> <– Ne légy önmagad! (A szülő másmilyennek szeretné látni a gyereket, nem tűri a hibáit. Hasonulnia kell egy másik családtaghoz.)
 4. Fogom a kezed. Bízhatsz bennem. –> <– Ne légy közel! (A szülő fél az intimitástól és a sérüléstől, nem tud vele mit kezdeni, ezért távol akarja magától tartani a gyereket.)
 5. Figyelek rád, számít a szavad. –> <– Ne légy fontos! (Frusztrációi miatt a szülő nem akarja, hogy a gyerek legyen a középpontban.)
 6. Azt szeretném, hogy boldog légy. –> <– Ne légy sikeres! (A szülő lemondott az álmairól, ezért nem akarja, hogy a gyerek többre vigye.)
 7. Az élet törvénye a fejlődés és a továbbadás. –> <– Ne nőj fel! (A szülő fiatalnak akarja érezni magát, ezért gyerekstátuszban tartja utódját. Nem tud vagy nem akar önállóan élni, ezért elnyomja a gyereket a gondoskodásával.)
 8. Játssz és légy gyerek, hogy később teljes értékű felnőtté válhass. –> <– Ne légy gyerek! (A szülőt fárasztja, hogy saját magából is elő kell hívnia a belső gyereket. Aránytalan felelősséget akar rápakolni a gyerekre.)
 9. Engedd szabadjára a kreativitásodat! Kíváncsi vagyok a bölcsességedre. –> <– Ne légy okos! (A szülő úgy érzi, hogy tiszteletlenség vele szemben, sőt alkalmasint veszélyes is, ha a gyerek valamit jobban tud, ha átlátja a helyzeteket.)
 10. Elfogadom, hogy változol, és igyekszem alkalmazkodni hozzá. –> <– Ne csinálj semmit! (A szülő retteg a változástól, ezért fenn akarja tartani a megszokott állandóságot.)
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s