Az Öt Tibeti Rítus

A jóga gyakorlása hatékonyan tartja távol tőlünk a káros stresszt, viszont léteznek más tornagyakorlatok is, amelyeket érdemes megtanulnunk és beépítenünk a mindennapi életünkbe. Az Öt Tibeti Rítus kiváló energetizáló mozgásforma. Kezdetben minden gyakorlatot háromszor végezzünk el, majd hetente kettővel emeljük a gyakorlatok számát, amíg el nem jutunk a huszonegyig. Innentől fogva legyen 21 a bűvös napi adag. A tanulási szakaszban sok időt igényelhet a gyakorlás, de később automatikussá, készségszintűvé válik. Amikor már folyamatként végezzük a mozgást, kifejezetten érezni fogjuk testünkben (és ez által lelkünkben is) az energia áramlását. Az „Öt Tibeti Tornagyakorlat” rendszeres végzése megéri a fáradtságot és időbefektetést, mert minden szinten kiegyensúlyozottabbá tesz, sőt úgy tartják, hogy az öregedést is jelentősen késlelteti.

1. szakasz: Álló helyzetben forogjunk balról jobbra nyitott szemmel, amíg el nem szédülünk. Közben a karunk oldalsó középtartásban van, felfelé néző tenyérrel. Ezzel a gyakorlattal felgyorsíthatjuk az energiaáramlást a testünkben.

2. szakasz: Feküdjünk hanyatt a földön, karunkat nyújtsuk ki a testünk mellett. Emeljük fel a fejünket, aztán a lábunkat is merőlegesen, aztán lassan engedjük vissza mindkettőt a földre. Próbáljunk minél inkább hasizomból dolgozni, a kéz erőteljes megtámasztásával, az ízületeinket pedig kíméljük!

3. szakasz: Térdeljünk le a földre, kezünket hátulról támasszuk a combtövünkre. Hajtsuk előre a fejünket, állunkat szorítsuk a szegycsontra, és közben fújjuk ki a levegőt. A belégzéshez nagy ívben hajoljunk hátra. Itt is igyekezzünk a has- és combizmot használni, hogy óvjuk a gerincünket! Ha már sokat végzünk ebből a gyakorlatból, pihenésképpen ráülhetünk a sarkunkra, és a földre hajthatjuk a homlokunkat.

4. szakasz: Üljünk le a földre kinyújtott lábbal. Hátunk legyen egyenes, a lábfejek egymástól kb. 30 centire legyenek. Tenyerünket pihentessük a földön a csípő mellett, előre néző ujjakkal. Kilégzéskor hajtsuk előre a fejünket, belégzéskor pedig hátra, és belégzés közben tenyerünkre és talpunkra támaszkodva emeljük fel a csípőnket előre, mintha egy asztalt alkotnánk a testünkből! Megpihenhetünk ülésben, felhúzott térddel.

5. szakasz: Ereszkedjünk le nyújtott karú fekvőtámaszba, majd belégzésnél eresszük le a csípőnket, kilégzésnél pedig toljuk fel. Eleinte legyünk nagyon óvatosak a kilengéseknél, aztán ahogy lazulnak az ízületeink, lehetünk egyre bátrabbak.

Itt videón is meg lehet nézni a gyakorlatsort.

(A filmben 12-szer végzik a gyakorlatokat, de mint tudjuk, a teljes torna 21-es sorozatokból áll.)

Lassabb változat: EZEN A VIDEÓN.

Inspiráció és ajánlott irodalom:

http://mozgasgyakorlatok.bioenergetikus.hu

http://innerpercussion.com

Reklámok

3 responses to “Az Öt Tibeti Rítus

  1. Ez a bácsi a videón nagyon gyorsan csinálja.

  2. Tettem bele egy lassabbat is. 🙂

  3. Az első videón, az első gyakorlatnál a férfi tenyere nem felfele néz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s