Édes hortyogás

Avagy újabb praktikák altató helyett

A jó alvással nem lehet eleget foglalkozni, hiszen a szervezetünknek ugyanúgy szüksége van rá, mint a levegőre vagy a táplálékra. Az elalvás és az alvás összetett és rendkívül érzékeny folyamat, így már a legkisebb stressz is hatással lehet rá, talán nem is azonnal, hanem alattomos módon fel-felborítva az ébrenlét-alvás ciklusát, valamint a hormonok egyensúlyát az agyban. Egyesek szinte már csecsemőkoruktól fogva rosszabb alvók, mások bárhol bármikor elalszanak, és az alvásigény életkor és élethelyzet függvényében is változik. Mindenkire érvényes azonban, hogy a munkahelyi robotolás, az anyagi problémák, vagy bármilyen más, sok stresszel járó állapot rossz hatással van az éjjeli kikapcsolódásra. Aki a nappalt csupa kényszer között éli, annak az éjjeli pihenés is kényszerré válhat. Korábban már születtek cikkek ebben a témakörben (lásd az új rovatot az oldal tetején!), sok tanáccsal, de a paletta szerencsére folyton bővül. Mit tehetünk az eddig kipróbált módszereken kívül? Mit próbáljunk, ha az eddigi technikák csődöt mondanak? Hogyan lehet rövid idő alatt elaludni, és tökéletesen kikapcsolódni minden éjszaka?

.

Javaslatok a pihentető alváshoz, egyszerűtől az összetettig:

– Az utolsó koffeintartalmú italt du. 3 óráig fogyasszuk el!

– Átmenetileg szedjünk vény nélkül kapható melatonin tablettát!

– Sportoljunk valamikor a nap során, de lefekvés előtt 3 órával már ne!

– Képzeljük magunkat egy kellemes helyre, idézzünk fel egy álomnyaralást!

– Vegyünk be ellazító, görcsoldó hatású (500 mg-os) magnéziumtablettát lefekvés előtt!

– Csöpögtessünk vanília vagy levendula illóolajat egy zsebkendőre, és tegyük a párnahuzatunk alá!

– Számolás másként: 100-tól visszafelé számoljunk, és minden szám után mondjuk azt, hogy „ellazulok”.

– Ha nem igényelünk teljes csöndet, szóljon valami kellemes, megnyugtató zene halkan a háttérben.

– Kapcsoljuk ki este a mobiltelefonunkat, a számítógépünket, a rádiót, a tévét legalább 2 órával a tervezett elalvás előtt!

– Tanuljunk meg egy komplett relaxációs programot vagy az autogén tréninget, mert ezzel megszüntethetjük azokat a rejtett feszültségeket is (a testben és az idegrendszerben), amelyek az álmunkat is megzavarhatják.

– Próbáljuk meg beállítani az alvás-ébrenlét ciklust egy szabályozott lefekvési és felkelési renddel (pl. 22:30 és 7:00). Beletelhet némi időbe, amíg az agyunk hormonális rendszere átáll erre a ritmusra, de ha kitartóak vagyunk, meg fog történni.

– Lefekvés előtt 3 órával már ne együnk, mert ennyi idő kell az emésztéshez. Ugyanakkor ne legyünk nagyon éhesek sem, mivel ez elvonja a figyelmünket és az energiánkat. Az elalváshoz jó közérzet kell, ami nehezen elérhető teletömött vagy üres gyomorral.

– Legyen valamilyen rituálénk az elalvás előtti lenyugváshoz! Ez lehet jógagyakorlat, meditáció, (bárány-)számolás, olvasás, álmodozás, naplóírás, versírás, vagy valami hasonló. Az „alvás”, mint téma, ne szerepeljen ebben a rituáléban, mert az elalvási kényszer paradox módon hátráltatja az elalvást.

– Ha sehogy sem megy az alvás, inkább keljünk fel, és foglalkozzunk valami mással, olvassunk, írjunk, de ne kapcsoljunk be elektromos készüléket! Előzzük meg, hogy az ágy rossz emlékekhez, alvásproblémákhoz kötődjön. Ha ez már megtörtént, inkább rendezzük vagy dekoráljuk másképpen a szobát, esetleg tegyük az ágyat a lakás egy másik pontjára.

– Alvást segítő akupresszúrás pontok a testen: (1) a nyakszirt alatt, kulcscsont felső vége fölött, az izom közepén; (2) a nagylábujj alatti párna alsó határának közepe; (3) a nagylábujj és a következő lábujj közötti rés alatt két hüvelykujjnyival; (4) a fej tövénél, a nyak hátsó részén, a koponya alsó kitüremkedésein kétoldalt; (5) a csukló külső szélén, a kisujj vonalában, a tenyér alsó párnácskája alatt; (6) a csukló belső szélén, a hüvelykujj felőli részen, a tenyérpárnácska alatt.

– Vezessük be a lefekvés előtti teaszertartást, de maradjunk a nyugtató hatású gyógynövényeknél és az egy csészényi mennyiségnél! Gyújtsunk gyertyát vagy mécsest, készítsük el nyugodtan a teát, akár beszélgethetünk is a társunkkal, vagy telefonon valakivel közben. Egy héten csak egyfajta teát fogyasszunk, mert csak kúraszerűen alkalmazva fogjuk tapasztalni a jótékony hatást. Ajánlható növények a kamilla, a citromfű, a levendula, illetve az előre elkészített keverékek (általában orbáncfűvel, macskagyökérrel és komlóval dúsítva). Egyes esetekben, például terhesség, szoptatás, allergia esetén, kérjük ki szakember tanácsát!

.

Az alvászavar gyökere általában a túl sok, eltemetett vagy feldolgozatlan stressz. Ha szeretne tartósan megszabadulni ezektől, és harmonikusabban élni, rendelje meg a Nyugtató helyett… Andalodó című könyvet!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s