Léptek, cseppek, csillámok

Könnyű relaxációs és meditációs tippek otthonra

Sokan azt hiszik, hogy a relaxáció egyszerűenRain_on_window pihenést jelent, a meditáció pedig tétlen révedezést. Pedig ez nem teljesen így van. A relaxáció olyan tevékenység, amelynek során ‒ tudatosan és minden mást kikapcsolva ‒ hatékonyan csökkentjük a szervezetünk stressz-szintjét, illetve megállítjuk az ebből eredő negatív folyamatokat. Akkor relaxálunk, amikor kikapcsoljuk az olyan berögzült, káros testi folyamatokat, mint a fokozott éberség, a zaklatott légzés, a magasabb vérnyomás, vagy az izmok feszessége. Ez pozitívan hat vissza az agyunk tevékenységére, és a fizikai tünetek csökkentésével csökken az agy túlterheltsége, a szorongás és a stresszes állapot. A meditáció lényege a laza, már-már kiüresedett összpontosítás, egyfajta merengés, amely az agy túlterheltségének és a figyelem szétszórtságának ellensúlyozására szolgál. Relaxációból és meditációból is létezik aktív és passzív, önálló és társasági, külső eszközzel történő vagy eszközt nem igénylő. Az alábbiakban mindegyik fajtára található néhány, otthon is könnyen alkalmazható tipp.

Vízcseppnézés – Kevés előnye van annak, ha sokat esik az eső, de ezek egyike az ablakon lecsurgó kis vízpatakok szemlélése, mint meditációs technika. A gyertyameditációhoz hasonlóan nincs más dolgunk, mint kiüríteni az elménket, és passzívan figyelni a leszaladó vízcseppeket az üvegen. Ha mégis cikáznának a fejünkben a gondolatok, képzeljük azt, hogy a vízcseppek egyenként leviszik őket magukkal az ablakpárkányra, és eltűnnek. Egy idő után változtathatjuk a fókuszunkat is: pár percig a vízcseppekre fókuszálunk, aztán pár percig az üveg mögötti kilátásra.

Buborékfújás – Ez egyfajta páros relaxációs gyakorlat, kicsit aktívabb. Végezhetik párok, családtagok, barátok, szülők a gyerekeikkel, vagy akár gyerekek egymás között. Lehet szárazon és vízben (kádban, medencében) is. Elég, ha egyikünknél van buborékfújó, de lehet mindkét embernél. Fújjunk egy buborékot, és próbáljuk finoman átfújni a másik félhez, aki szintén fújja vissza nekünk, és folytassuk ezt lassan, óvatosan addig, amíg a buborék szét nem pattan. Aztán jöhet a következő buborék.

Fénytöltekezés – Bosszantó lehet kora reggel az ablakon betűző fény, hiszen talán még aludnánk egy kicsit, de próbáljuk ezt is a hasznunkra fordítani. Végezzünk egyfajta napfény-relaxációt: behunyt szemmel szívjuk be a levegőt a napfényben, és képzeljük el, hogy a levegővel együtt a fény is átjárja a testünket, minden porcikánkat. Akárcsak az autogén tréningnél és más relaxációs technikáknál, itt is átvehetjük részletesen minden testrészünket, akár a fejünktől indulva a láb felé, akár fordítva.

Csillámörvény – Vegyünk egy áttetsző, műanyag flakont, például félliteres pillepalackot, vagy gömbölyű habfürdős flakont, töltsük fel víz és glicerin keverékével, aztán szórjunk bele bőven többféle színű csillámport. Zárjuk le erősen. Ez az eszköz kiváló stresszűző eszköz lehet bármikor bármelyik családtag számára, mert valahányszor a kezünkbe véve lassan mozgatjuk, lenyűgözi érzékeinket az örvénylő látvány, és figyelmünk lazán összpontosul.

Érzékszerv-ébresztő – Próbáljunk minden nap egy másik érzékszervünkkel meditálni! A fenti csillám-meditáció például kiváló a szemnek, de választhatunk tetszés szerint egy-egy színt is, amelybe belemélyedünk. Egyik nap alkalmazzunk valamilyen kellemes illatot (illatmécses, füstölő, parfüm, de akár valami étel is lehet, ami kellemes érzeteket kelt bennünk), és próbáljuk kikapcsolni minden más érzékszervünket, csukjuk be a szemünket, csak az orrunkkal fogjuk fel a külvilágot. Ugyanezt másnap valamilyen egyszerű hanggal (madárfütty, vízcsobogás, lombsuhogás) is megtehetjük, és ehhez felvehetünk akár egy egész arcot takaró maszkot is, amely csak a fülünket hagyja szabadon. Amikor a bőrünket „ébresztjük”, tehetünk a hasunk közepére vagy a hátunk felső részére valami meleg tárgyat, és annak melegségére összpontosíthatunk.

Relaxlégzés – Van olyan légzésritmus, amely nemcsak megnyugodni, hanem este akár könnyen elaludni is segít, és a stressz-szint csökkentésével jótékonyan hat a vérnyomásra, és a szervezetünk általános működésére. Számoljunk négyig a belégzés alatt, egy kicsit próbáljuk bent tartani a levegőt, aztán lélegezzünk ki hatig számolás közben. (Ha nehezen lendülünk bele, eleinte lehet négy-négy szünet nélkül.) Továbbfejlesztett változata az, amikor négyig számolunk belégzés alatt, hét ütemig bent tartjuk a levegőt, és nyolcig számolunk kilégzés alatt, amit szintén egy rövid szünet követ. Ez a legmélyebben nyugtató hatású légzésforma, ezért elalvás előtt ajánlott. Ezt azért is érdemes kipróbálnunk, mert az elalvás előtti lelki és testi állapotunk kihat az alvásunk minőségére, például az alvás alatti légzésünkre is.

Sétalégzés – A fenti tippek aktív változata. Tempós séta közben próbáljunk a lépteink ütemére lélegezni: négy lépés alatt belégzés, négy lépés alatt kilégzés. Ha elég jól megy, akkor válthatunk arra a ritmusra, hogy négy lépés belégzés, négy lépés szünet, hat/nyolc lépés kilégzés, megint négy szünet. Végezzük öt percig a gyakorlatot, de ügyeljünk, hogy ne kezdjünk közben futni vagy emelkedőn kapaszkodni, mert akkor megváltozik szervezetünk oxigénigénye.

Óralégzés – Üljünk kényelmesen, akár törökülésben, akár egy fotelben, de ágyban is fekhetünk. A lényeg, hogy lássunk egy faliórát, amelynek van másodpercmutatója. Némi lecsendesedés után szívjuk be a levegőt, mialatt a mutató négyet ugrik, tartsuk benn négyig, és fújjuk ki hat másodperc alatt. Utána válthatunk a fent említett relaxációs ütemre is (4-7-8).

.

Akit komolyabban is érdekel a stresszoldás, most minden eddiginél NAGYOBB KEDVEZMÉNNYEL veheti meg az Andalodó Csomagot (könyv és CD). Amíg a készlet tart! További információ itt: https://andalodo.hu/bolt/

.

A cikk saját ötletek alapján készült, de íme néhány inspirációs forrás is:

http://www.realsimple.com/health/mind-mood/stress/relieve-stress-in-minutes
http://www.drweil.com/drw/u/VDR00112/The-4-7-8-Breath-Benefits-and-Demonstration.html
http://www.shape.com/lifestyle/mind-and-body/20-simple-stress-relief-techniques
http://www.helpguide.org/articles/stress/stress-relief-in-the-moment.htm

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s