Színjáték

Sokszor azt hisszük, a környezetünk színei és fényei nem is annyira fontosak a belső egyensúly elérésében. Pedig azt mindnyájan tapasztaljuk, hogy ha odakint kisüt a nap, és ennek hatására megváltoznak a színek és fények („kiderül az idő”), mennyivel másképp érezzük magunkat, mint a szürke borúban és homályban. Ugyancsak frissítő hangulatba hoznak a hosszú, zord tél után a tavasz első virágai, színfoltjai.

Ha a kinti körülményeken nem is tudunk változtatni, a saját környezetünket apránként olyanná alakíthatjuk, hogy a lehető legjobban érezzük benne magunkat. Ezt valamilyen szinten meg is kell tennünk, hiszen leginkább az otthonunk szolgál pihenésre és feltöltődésre. Ha fokozatosan egyre több pozitív színfoltot csempészünk az otthonunkba, saját magunk fogjuk tapasztalni a változásokat a belső világunkban is. (Legfeljebb ha mégsem, akkor nem kísérletezünk tovább.) Az alapszabály az, hogy azokban a helyiségekben, ahol energikusak akarunk lenni (nappali, dolgozószoba), meleg és élénk színeket helyezzünk el, ahol pedig ki akarunk kapcsolódni, ott hűvösebb, megnyugtató árnyalatokkal vegyük körbe magunkat. Kezdetnek megteszi néhány díszpárna, egy-egy új pokróc, sötétítőfüggöny, falikép, gyertya, váza is.

Tanácsok

Leginkább mi magunk válasszuk meg, hogy melyik színárnyalat milyen hatást gyakorol a lelkivilágunkra. Sem a divat, sem a boltok választéka nem lehet fontosabb a saját ösztönös érzéseinknél. Amelyek a legkényelmesebb, legkellemesebb hangulatba hoznak, azokat részesítsük előnyben a lakberendezésben is! Az 5 alapszabály:

1. A hálószoba színe legyen a legmegnyugtatóbb, legharmonikusabb szín számunkra a pihenéshez. Ha alváspanaszaink vannak, nézzük meg alaposan, milyen színek vesznek körül minket, amikor aludni próbálunk! Lehet, hogy ezeken kell egy kicsit változtatni. Ha az árnyalatok nem illenek össze, az minket is megzavarhat tudat alatt. Ugyancsak felzaklathatnak az össze nem illő, túl mozgalmas minták és felületek (vizuálisan túl sok stimulációt jelentenek). Ne legyen sok szín a hálószobánkban, hanem lehetőleg válasszunk egy domináns árnyalatot, ami kedvez az ellazulásnak – ilyenek a kék, a zöld és a lila változatai. Ha az is fontos, hogy a hálószoba az érzéki kalandokhoz is megfelelő környezetet nyújtson, válasszuk a lilának az enyhén bordóba hajló (bíbor) árnyalatát! Semmiképpen se legyen rendetlenség az alvás színhelyén, akkor már inkább szerezzünk be ládákat, kosarakat, dobozokat!

2. Ritkán gondolunk erre, de a konyha és az étkező színei sem mellékesek, hiszen „azok vagyunk, amit megeszünk”. Közérzetünket és energetikai állapotunkat nagyban meghatározza, hogy hogyan készítjük el az ételeket és hogyan fogyasztjuk el azokat. Itt is számunkra kellemes színeket válasszunk, de ezek lehetnek élénkebbek is, csak az a lényeg, hogy ne zaklassanak fel. (Van, akit a steril fehér szín tesz nyugtalanabbá!) A főzésre és evésre szolgáló helyiségekben a sárga, narancs, piros és zöld színek tehetik a legjobb szolgálatot. A színeknél is fontosabb körülmény az, hogy mindennek legyen helye a szekrényekben és környékükön, és a tekintetünk ne ütközzön folyamatosan rendetlenségbe.

3. A fürdőszoba is egy fontos ellazulásra, megtisztulásra, feltöltődésre szolgáló helyiség, az egyik legfontosabb menedékhelyünk. Világosnak, derűsnek kell lennie, és a tisztaságot, a rendet, sőt alkalmasint az újjászületést kell számunkra jelképeznie. A csupa fehér ugyanakkor megint csak a sterilitást sugározhatja, és amellett, hogy egy laboratóriumot vagy kórházat juttathat eszünkbe, a koszt is láthatóbbá teszi. Mennyire érezzük kényelmesen magunkat egy olyan fürdőszobában, ahol nem merjük összekoszolni a szép fehér törölközőt?… Válasszunk itt is egy domináns árnyalatot, mondjuk levendulakéket, türkizt, krémszínt, mogyoróbarnát, barackszínt, és helyezzünk el egy-két jól megválasztott dísztárgyat, például egy gyertyát, növényt, fürdősó-tartót, kagylógyűjteményt, gömbölyű köveket, kosarat stb. Több befektetést igényel, viszont még erősebb stresszűző hatású egy falikép vagy falfestmény, egy általunk választott, rendkívül megnyugtató tájjal.

4. A nappalinak van a legtöbb funkciója, hiszen reggel fel kell bennünket ébresztenie, este, munka után lecsillapítania, hétvégén pedig akár az egész napos családi lustálkodáshoz is kellemes környezetet kell biztosítania. Ezért ide több domináns árnyalatot is választhatunk, csak ne legyenek egyformán semlegesek vagy élénkek. Inkább kombináljunk egy semlegesebb alapszínt egy-két ragyogóbb, élénkebb színnel – pl. krémszín-barna-kék, sárga-zöld-rozsdabarna, bézs-rózsaszín-piros, fehér-narancs-szürke. Ügyeljünk a bútorok stílusára is, mert bizonyos felületek és formák kizárnak bizonyos színeket. Ha már faliképet teszünk fel, vagy dekorációt ragasztunk/festünk a falra, ne külső elvárásoknak (divat, szülői örökség) feleljünk meg, hanem ragaszkodjunk ahhoz, ami bennünk jó érzést kelt.

5. A színharmónia úgy lesz teljes, ha az általunk viselt színeket is figyelembe vesszük. Ne agyonhordott, lyukas, foltos, sötét színű vagy kifakult mintájú „levetett göncöket” válasszunk otthonra, hanem kellemes színű és anyagú, pont ránk szabott szabadidőruhákat! Ha meg akarunk nyugodni, vegyünk fel kék vagy zöld pólót, ha több energiára van szükségünk, nyúljunk inkább a sárgás, pirosas, rózsaszínes, narancsos árnyalatok felé. Ha éppen túlterhelt az idegrendszerünk, válasszuk a semleges (szürke, barna, sötét vagy épp fehér) színeket.

Inspiráció és ajánlott irodalom:

http://www.lakberendezok.hu/otthon-teremtes/lakberendezesi-otletek/hasznos-otletek-tanacsok/

http://ezinearticles.com/?5-Top-Ways-Colors-Reduce-Stress-in-Your-World&id=2163873

http://www.homedecoratingsense.com/ideas/secrets-of-stress-relieving-interior-design/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s