Testhezálló sport

A rendszeres mozgás éppen olyan fontos a Sportoktest, az agy, az idegrendszer és a lélek egészségéhez és egyensúlyához, mint a relaxáció. Mi több, csak akkor tudunk igazán jól relaxálni és meditálni (és aludni), ha rendszeresen és alaposan átmozgatjuk a testünket. Az aktivitást és a passzivitást is teljességben meg kell tudnunk élni a harmóniához. Ezt kisbabaként és kisgyerekként még pontosan tudjuk, mert ezekben az időszakokban az alváson és az evésen kívül a mozgás jelenti a legnagyobb örömöt számunkra, és az agyunk, testünk megfelelő fejlődéséhez is elengedhetetlen. A későbbi életszakaszokban az emberek zöme megfárad, lelassul, eltesped, akár el is lustul. Fontos persze a számunkra ideális mozgásforma megválasztása, mert csak olyan sport tarthat minket karban, amit szívesen végezzük rendszeresen is. A befektetett energia pedig sokszorosan megtérül a visszakapott, felfrissült energiákban.

De vajon milyen sport illik hozzánk? Kiindulhatunk például abból, hogy milyen személyiségtípushoz tartozunk, és ahhoz milyen mozgásforma illik. A lélektan négyféle temperamentumot különböztet meg: a kolerikust, a melankolikust, a szangvinikust, valamint a flegmatikust.

1. A kolerikus erős fogékonyságot és nagyfokú impulzivitást jelent. Fogékony, vagyis a bejövő ingerekre mindig reagál, és azokból valamit létrehoz, megalkot. Az alkotás- és sikervágyából eredően vezető típus, nehezen adja ki a kezéből az irányítást, és nem ritkán vezető pozícióba küzdi fel magát. Többnyire a saját érdeke és céljai lebegnek a szeme előtt. Felnéznek rá, tekintélyt tud magának szerezni. Nem fél a konfliktusoktól, belemegy a harcokba, sőt időnként kifejezetten keresi az erőpróbákat. Gyenge pontja az önkritika, mert saját nagyszerűsége miatt általában másokat hibáztat. Egyszerre csak egy dologra koncentrál, de arra erősen, és mindig nagyon ügyel a részletekre. Mivel a győzelem vágya hajtja, a versenysportok valók neki, ahol egyénileg kell megmérkőzni. Nem maga a mozgás a legfontosabb, hanem a verseny és a diadal. Testhezálló lehet számára a futás, az úszás, a tenisz, a squash, a vívás, a boksz, a birkózás, az asztalitenisz, a távol- és magasugrás, a lövészet, a sakk, a rúdfitnesz, az öttusa, illetve a küzdősportok.

2. A melankolikus erős fogékonyságot, de kisfokú impulzivitást jelent. Mivel a hatásokat és benyomásokat csak úgy szívja magába (erős fogékonyság), ám ez nem társul fokozott tettrekészséggel és dinamizmussal (kisfokú impulzivitás), ő a tipikus művészlélek. Mindent észrevesz, de csak magában dolgozza fel, nem ritkán valóban művészi alkotások formájában, vagy legalábbis művészi alkotásokat élvezve. Befelé forduló, filozofikus és érzelmes (sőt, szentimentális) alkat, könnyen el tud mélyülni bármilyen jelentéktelen dologban is. Fejlett az esztétikai érzéke, de a kritikai érzéke is, ám a búskomorságát ellensúlyozza szépérzéke és jó humora. A sportban is az elcsendesedés, az elmélyedés és a megpihenés vonzza. Neki találták ki a jógát, a tai chit, a chi kungot, a táncmeditációt, a pilatest, és a horgászatot.

3. A szangvinikus gyenge fogékonyságot, de nagyfokú impulzivitást jelent. A szangvinikus embernek nagyon sok energiája van, afféle energiabomba lehet, és időnként még hiperaktívnak is tűnhet. Elégedett az élettel, ezért is gyenge a fogékonysága, mert „jól elvan magának is”, nem akar állandóan változtatni, alkotni, inkább az élvezetekre koncentrál. Árad belőle az optimizmus, a humor, az életöröm és a jókedv, a problémáit elrejti, a nehézségeket nem mutatja. A társaság középpontja, sok barátja van, és szereti is a figyelmet magára vonni. Szeleburdi, szétszórt, sokszínű, ezért az egyhangú, monoton dolgok egyáltalán nem kötik le. Vágyik a szabadságra és a változatosságra. A mozgás az alaptermészetéhez tartozik, ezért nem kell győzködni, hogy sportoljon. A csapatsportokat tudja a leginkább élvezni, illetve azokat, ahol nincs megszabva minden mozdulata − mint a futball, a kosárlabda, a röplabda, a kézilabda, a tollaslabda,a vadvízi evezés, a jéghoki, a zumba, a társastánc. Ő vonzódik leginkább az extrém sportokhoz is, a sziklamászáshoz, ejtőernyőzéshez, siklóernyőzéshez is.

4. A flegmatikus gyenge fogékonyságot és kisfokú impulzivitást jelent. Ő az, akit látszólag hidegen hagynak a külvilág történései és a környezet ráhatásai. A saját kis világában él, és nehezen mozdul mások ösztönzésére. Nem szeret kitűnni a tömegből, nem hajtja a győzelem vagy az alkotás vágya, és nem kívánkozik különösebben társaságba sem. Nehezen dönt, inkább kerüli az éles helyzeteket. Rendszerint szerény, megfontolt, óvatos, és inkább az eszét használja, mintsem a szívét. Ösztönvilágát kontroll alatt tartja, ezért ritkán ragadtatja magát szélsőségekre. Alkalmazkodó természetű, és sokszor hagyja magát sodródni az árral. A csekély impulzivitása miatt kevés dolog köti le, és azokba sem igazán mélyed bele. Nehezen szedi össze magát, hogy valamit nagy kedvvel és rendszeresen űzzön, jobban szeret otthon gubbasztani. Mivel szereti az egyedüllétet és a komótosságot, egyszerű, nem túl megerőltető, nem versengő mozgásformák ajánlottak számára. Megfelelő lehet a lovaglás, a síelés, a kerékpározás, a görkorcsolyázás, a túrázás, a maratoni futás, a szobabiciklizés, az íjászat, a szörf, az aerobic, a golf, a tánc, a gimnasztika és a vitorlázás.

.

Ha valamilyen egészségügyi panaszunk van, kérjük ki orvosunk véleményét, mielőtt rendszeresen sportolni kezdenénk! Ha rosszul érezzük magunkat, hagyjuk abba, és menjünk el vizsgálatra, mert a rossz terhelhetőségnek nemcsak az eltunyultság, hanem valamilyen fizikai elváltozás is lehet oka! Rendkívül fontos az edzések előtti bemelegítés, illetve a végén a levezetés és nyújtás, valamint pihenőidőnkben a relaxáció.

.

Inspiráció és ajánlott oldal:

http://www.bien.hu/egeszseg/sport-fitnesz
http://www.bien.hu/4-szemelyiseg-4-mozgasforma/egeszseg/sport-fitnesz/114030?ref=prev_next
http://www.selfgrowth.com/articles/Warfield2.html
http://www.sodahead.com/living/what-personality-type-are-you-choleric-melancholy-sanguine-or-phlegmatic/question-522727/?link=ibaf&q=personality%20types%20and%20sports%20coleric

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s