Az “A” és “B” személyiség

Mindenkiben vannak teljesen egyedi vonások, és akadnak olyanok is, amelyek hasonlóvá tesznek minket másokhoz. Ily módon a stressz átélése, a stresszes tünetek és a stresszel való megbirkózás is részben nagyon egyedi, részben pedig hasonló másokéhoz. Tudományos kutatások szerint bizonyos személyiségjegyek érzékenyebbé tesznek minket a stresszre, és megnehezítik a vele való megbirkózást. Az úgynevezett „A típusú személyiség” versengő, türelmetlen, lobbanékony, szemben a „B típusú személyiséggel”, amelyet higgadtság és lassabb reakciók jellemeznek. Mindnyájan az A és a B keverékei vagyunk, egyedi arányban, de minél több bennünk az A vonás, annál jobban ki vagyunk szolgáltatva a stressz tüneteinek. Ha sok bennünk az A vonás, mélyebben és intenzívebben éljük meg a stresszes helyzeteket („jobban belemegyünk”), nehezebben kászálódunk ki belőlük, sőt az utóhatások még sokáig elkísérhetnek bennünket (pl. a poszt-traumatikus stressz szindróma).

 

Az alábbiakban elolvashatóak az A és a B típus alapvető jellegzetességei. Jelöljük meg a kijelentés-párok közül azt, amelyik inkább jellemző ránk, és számoljuk össze, mennyi jelet tettünk az A és a B oszlopba!

 

Az A típusú személyiség A B típusú személyiség
Muszáj befejeznem dolgokat. Nem bánom, ha egy ideig befejezetlenül hagyom a dolgaimat.
Soha nem késem el, a megegyezés szent számomra. Nyugodtan kezelem a megbeszélt időpontokat, ha elkésem, hát elkésem.
Nagyon versengő szellemű vagyok. Nem nevezném magam versengő típusnak.
Nem tudok végighallgatni beszélgetéseket, muszáj közbeszólnom, sőt befejeznem mások mondatait. Jó hallgatóság vagyok, és megvárom, amíg mások befejezik a mondataikat.
Állandóan sietek. Akkor sem sietek, ha sok a dolgom.
Utálok várakozni. Nem bánom, ha várnom kell.
Ha sok a dolgom, ezerrel pörgök. Higgadtan végzem a feladataimat.
Próbálok egyszerre több feladatot végezni. Egyszerre csak egy dologra figyelek.
Mindennek tökéletesnek kell lennie. Semmi sem lehet tökéletes.
Hevesen beszélek, a mondandómnak muszáj azonnal „kijönnie” belőlem. Lassan, megfontoltan beszélek.
Mindent gyorsan csinálok. Általában kényelmes, komótos vagyok.
Magamban tartom a legmélyebb érzéseimet. Ki szoktam fejezni a legmélyebb érzéseimet.
Nem vagyok elégedett a munkámmal, illetve az életemmel. Viszonylag elégedett vagyok a munkámmal, illetve az életemmel.
A társasági élet nem érdekel túlzottan, nem szoktam szórakozni, nincsenek hobbijaim. Sokat járok társaságba, vannak barátaim és kielégítő hobbijaim.
Gyakran hazaviszem a munkámat. Csak munkaidőben dolgozom.

 

Ha az A személyiséghez tettem több keresztet:

Hajlamos vagyok arra, hogy a saját energiáim égessenek el. Türelmetlen, munkamániás, minden téren bizonyítási kényszeres lehetek. Megnyilvánulásaim időnként átcsaphatnak ingerültségbe, sőt agresszivitásba. Vadászom a nagy eredményeket, azok eléréséig magamat sem kímélem. Testtartásom gyakran görcsös, arcizmaim feszültek, esetleg csikorgatom a fogamat, ökölbe szorítom a kezemet. Sokat izzadok. Az idő múlásával, ha nem tanulom meg a stresszt rendszeresen levezetni vagy ártalmatlanítani, a következő problémák alakulhatnak ki nálam: magas vérnyomás, szívbetegség, munkahelyi ártalmak (pl. metabolikus szindróma), társadalmi elszigeteltség.

Személyiségem részben kifelé forduló, energikus, kissé magamutogató (extravertált) beállítottságom miatt alakult ilyenné, másrészt viszont különféle környezeti hatások eredménye. Az A típusú vonások kialakulhatnak reakcióként a szigorú családi vagy munkahelyi feltételekre, időkorlátokra, a kilátásba helyezett büntetésekre, személyiségbeli elvárásokra, illetve a célok túlzott hangsúlyossága miatt.

A megoldás az életem szerkezetének az átalakítása, mielőtt komolyabb bajom lenne. Tudatosan észre kell vennem, ha túlzottan stresszes vagyok, viselkedésem eltorzult, az életem egy-két téma körül forog, elhanyagolom a családomat, és nincsenek barátaim, nincs szabadidős tevékenységem. Több időt kell pihenésre, regenerálódásra fordítanom. Ehhez valószínűleg a gondolkodási mintáim átformálására is szükség van. Nem szabad ennyire katasztrofizálnom, ha valamit nem tudok időben vagy tökéletes színvonalon elvégezni. Új szokásokat kell kialakítanom (ami eleinte valószínűleg csak erőltetéssel, színleléssel fog menni, de idővel belső igénnyé alakul). Hasznos lehet számomra a naplóírás, ahova nemcsak a magamon megfigyelt reakciókat, hanem a legmélyebb érzelmeimet is leírhatom. A naplóírás lehetővé teszi, hogy a problémák egy részét papíron oldjam meg, és ne a fejemben hordozzam állandóan, illetve segíthet a félelmeimmel való szembenézésben. Muszáj kikapcsolódást nyújtó szabadidős tevékenységeket beépítenem az életembe, mint a relaxációs gyakorlatok, a sport, a kirándulás, a háziállattal való foglalkozás, a kertészkedés, a játék, a légzőgyakorlatok stb. Ami a hétköznapi magatartásomat illeti, tanulnom kell a B típusoktól.

 

 

Személyes meglátás:

Azért van egy olyan gyanúm, hogy aki túlzásba viszi a B vonásokat, főleg ha kissé magába forduló típus, inkább a depresszióra lehet hajlamos. Azért gondolom így, mert annak, aki introvertáltabb, kissé energiahiányos, akinek sokszor „megalszik a tej a szájában”, abból hiányzik egyfajta egészséges, túláradó életenergia, ami az A típust kihúzhatja a gödrökből. Nem ismeri azt a céltudatos, intenzív megvalósító energiát, ami sokszor életben tartja az embert. Szóval a másik típust meg passzivitása és önállótlansága sodorhatja bajba, amennyiben túl kevés hozzá az A elem.

 

 

Forrás:

http://stresscourse.tripod.com

http://stress.about.com/od/understandingstress/a/type_a_person.htm

Reklámok

4 responses to “Az “A” és “B” személyiség

  1. Horváth Barnabás

    A B típusú személyiségek kellően intelligensek ahhoz hogy felismerjék a saját problémáikat. Kitartással és akaraterővel minden akadályt le tudnak küzdeni, ahelyett szánalmasan túllihegnék a dolgokat és vérszegénységig tepernének még a legegyszerűbb feladatok maximális teljesítése érdekében is, hogy aztán mások képébe mondhassák hogy mennyire jók. A dominánsan B típusú emberek méltóság teljesebbek és hosszútávon sokkal erősebbek.

  2. Tetszik! Ilyen vagyok! Most meg személyiség zavart diagnosztizáltak nálam

  3. Válaszokat várok, hogy van e különbség az A típus és a személyiség zavar között! És ha igen mi?

    • A személyiségzavar mindig a realitásérzék elhomályosulásával jár. Egy “A” típusú személyiség nem feltétlenül látja magát irreálisan, lehet önkritikus is magával. A személyiségzavaroknál nagyon nehéz objektív képet alkotnunk magunkról. De ezt legjobb lenne pszichológus vagy pszichiáter szakembertől megkérdezni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s