Az izmok nyelvén

Izmaink állapota sokat elárul lelki-idegi működésünkről, a ránk jellemző feszültségről és arról, hogyan kezeljük a stresszt. Vannak akarattal mozgatható és akarattól független izmok. Azonban az akaratlagosan mozgatható (váz-)izmokat sem csak tudatosan mozgatjuk, hanem tudat alatt is! Emiatt a testtartás és mozgás alapján karaktervonásokra és belső problémákra is következtethetünk. Az izmok állapota és mozgása a metakommunikáció része – legyen szó az arcizmokról vagy más testrészek izmairól. Gyakran akkor is árulkodnak rólunk, ha minden erőnkkel uralkodni szeretnénk rajtuk. Egy átfogó teszttel tudatosíthatjuk magunkban izmaink állapotát, és ez által valós tükörképet kaphatunk idegi-lelki állapotunkról is. Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

1. Egyenesen tartom magam, vagy a testem (főleg a fejem és a vállam) ösztönösen valamelyik oldalra billen? Hajlamos vagyok „vészhelyzetben” oldalra hajolni, mintha egy ütéstől félnék? Túlzottan kihúzom magam vagy épp ellenkezőleg, összegörnyedek?

2. Egyenesen, lazán tartom a fejem, vagy behúzom, esetleg előrecsuklik? Inkább a földet nézem járás közben? Nehéz tudatosan kiegyenesítenem a nyakamat? Meszesednek a nyaki csigolyáim?

3. Homlokom általában laza, vagy vannak jellegzetes „gond-ráncaim”, rendszeres halántéki fájdalmam?

4. Természetesen, higgadtan „használom” a szemem? Ránézek-e a beszélgetőpartneremre, vagy elfordítom a tekintetem? Szoktam meredten bámulni vagy kényszeresen hunyorogni? Szokott akarattól függetlenül remegni a szemhéjam?

5. Laza az állkapcsom, vagy gyakran csikorgatom a fogsoromat? Vannak kényszeres szokásaim, mint például a habzsolva evés, a rágózás, a cigizés, a folyamatos rágcsálás, ivás, a nassolás vagy a körömrágás?

6. Általános arckifejezésem nyugodt, kiegyensúlyozott, őszintén kifejezi az érzéseimet? Vagy inkább feszült, merev, haragos, esetleg túl kevés a mimikám? Szoktam felszabadultan nevetni? Akaratlanul is mindig összerándul a szemöldököm, ráncolom a homlokom?

7. Fesztelenül, egyenesen tartom a vállam, vagy tudat alatt görcsösen felhúzva (egyiket-másikat), előregörnyesztve vagy hátrafeszítve? Szokott fájni a fejem a feszült vállam miatt?

8. Lazák a gerinc körüli izmaim (kivéve, ha hátizommunkát végzek) vagy rendszeresen fájdalmas izomgörcsökkel küzdök? Bírom a hát- és karizom terhelését? Van porckorong- vagy meszesedés-problémám? Le tudok feküdni hanyatt a padlóra teljesen kinyújtózva?

9. Enyhén kinyújtva tartom az ujjaimat? Esetleg ökölbe szorul a kezem, vagy végzek valami pótcselekvést az ujjaimmal? Dobolok, tépkedem a bőrömet, kapargatom a körmömet, csavargatok valamit, vagy önkénytelenül rángatóznak az ujjaim?

10. Csak a legszükségesebb lábizmaim feszülnek meg állásnál, ülésnél, járásnál, autóvezetésnél, vagy szinte az egész lábam görcsöl, feszül, rángatózik?

Nemcsak saját magunk adhatunk válaszokat ezekre a kérdésekre, hanem megkérhetünk családtagokat, barátokat, akikkel jó és őszinte a viszonyunk, hogy adjanak visszajelzést testtartásunkról, akaratlan mozgásainkról, tudatlan gesztusainkról. Ha a kérdések legalább egyharmadánál a negatív, „abnormális” válaszokat jelöltük meg, akkor itt az ideje, hogy tudatosan megtanuljunk lazítani. Kattintson a 2. Relaxáció című menüpontra további információért!

.

Inspiráció és ajánlott irodalom:
http://www.nativeremedies.com/ailment/muscle-spasms-and-twitches.html
http://www.stressdirections.com/content/view/44/66/
http://www.transzperszonalis.hu/?q=node/62

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s