Dühödten püfölve

A tehermentesítő gyakorlatok

Van egy realitysorozat valamelyik tévén, aholBoxkesztyu elvált, megcsalt, ilyen-olyan módon megalázott nőknek segítenek. Igyekeznek megerősíteni őket, visszaadni az önbecsülésüket, és a feladatok végrehajtása közben kiadhatják magukból az érzéseiket, feldolgozhatják a velük történteket. Vannak kifejezetten erőnléti feladatok, mint a hegymászás, de olykor lövöldözni kell, vagy el kell égetni valami emléktárgyat, időnként pedig erotikus táncot is oktatnak nekik a testükkel való viszony javítására. A sorozat alatt jó esetben egyfajta közösség is kialakul belőlük.

Lehet vitatkozni arról, hogy mennyire jó és hatékony ez a módszer, de valamire felhívja a figyelmet. Nevezetesen arra, hogy a sérelmeink feldolgozása nem történhet mindig szelíden. Szelíd önfejlesztő módszerből, sőt táborból nagyon sok van már. Ám a harag, a félelem és a bánat is természetes emberi alapérzések, megvan a létjogosultságuk. A társadalom arra próbál nevelni minket, hogy nem illik ilyen érzéseket kimutatni. Ha azonban hosszabb időn át letagadjuk és elnyomjuk őket, könnyen alakíthatnak ki betegséget. Túlzottan nagy erejű érzések ezek ahhoz, hogy átugorjunk rajtuk, és rögtön a stresszoldó vagy esetleg „stresszmentes” életet erőltessük. A megbocsátás és feloldás csak azután következhet, ha a dühöt, a félelmet vagy a szomorúságot már kiadtuk magunkból valahogy. Első lépésben tehát hasznosabb egy küzdősport, mint a meditáció.

Ugyanakkor festékpatronos puska nélkül, az otthonunkban, egyszerű eszközökkel is sokat tehetünk a megbetegítő érzésektől való megszabadulásért. Csak az a fontos, hogy egyedül maradhassunk erre az időre – és a szomszéd se lásson be. Szabjunk kereteket ennek a tevékenységnek,  például egy konkrét időtartamot naponta vagy hetente (pl. délután 3 és 4 között). Ekkor jöhetnek a tehermentesítő gyakorlatok, amit autogén feloldásnak is nevezünk.

Az autogén feloldás technikáit elsősorban Dr. Kai Kermani: Autogén tréning című könyvéből vettem, és saját meglátásokkal egészítettem ki. Fontos annyi időt kijelölni a gyakorlatoknak, hogy rendesen ráhangolódhassunk, illetve a végén tudatosan lezárhassuk, befejezhessük.

1. A harag kiadásának gyakorlatai

–  Sikítógyakorlat: párnába, vagy ha egyedül vagyunk, zárt helyen, a levegőbe sikítsunk gyomorszájból, amíg meg nem könnyebbülünk.

–  Hisztéria-gyakorlat: feküdjünk le az ágyra, és csapkodjuk az ágyat teljes erőből, karral és lábbal. Közben hangokat is kiadhatunk.

–  Mozgáslazító gyakorlat: állva, csukott szemmel (gondolatban) tapogassuk le magunkat, testrészről-testrészre, jegyezzük meg, hol vannak erős feszültségek, majd nyissuk ki a szemünket, és rázzuk meg alaposan az összes tagunkat.

–  Bokszoló gyakorlat: képzeljük magunk elé az illetőt vagy a körülményt, aki vagy ami kiváltotta dühünket (ez lehet saját magunk is), és lassan kezdjük el püfölni, mint egy homokzsákot. Szabaduljunk meg a mardosó érzéstől, engedjünk neki utat. Fontos a tudatos lezárás a gyakorlat végén.

–  Szidalmazó gyakorlat: üljünk le, és tegyünk az ölünkbe egy párnát. Idézzük fel a haragot kiváltó eseményt, szidalmazzuk a párnát, akár püfölhetjük is. Fel is sorolhatjuk sérelmeinket, elmondhatjuk, mit éltünk át. Fontos a tudatos lezárás a gyakorlat végén.

2. A bánat kiadásának gyakorlatai

–  Síró gyakorlat: üljünk le egy székre, gondoljunk arra, ami elszomorított vagy elszomorít bennünket, és kezdjünk el sírni, kissé karikatúra-szerűen eltúlzott arckifejezéssel és hanggal. Düh oldására is használható. Közvetlenül relaxáció után ne végezzük, és elalvás előtt se!

–  Nyöszörgő gyakorlat: ugyanez, csak nem sírással, hanem hangos nyöszörgéssel.

–  Vigasztaló gyakorlat: üljünk vagy feküdjünk le, öleljünk át egy párnát vagy egy plüssállatot, képzeljük el, hogy gyermekkori énünk, vagy a bennünk élő gyermek, és vigasztaljuk meg. Lehetőleg soroljunk fel józan érveket, és minél pozitívabban fessük le előtte a jövőt.

3. Félelem

Dúdoló gyakorlat: énekelgessünk magunkban, kreatívan és ösztönösen váltakoztatva a hangmagasságot, ritmust, hangszínt. Ha a kezünket közben különböző testrészeinkre helyezzük, akkor fájdalmat is oldhatunk ily módon.

„Félek”-gyakorlat: üljünk le egy székre, gondoljunk valamire, amitől féltünk vagy félünk, és hangosan fejezzük ki az érzelmeinket, akár nyöszörgéssel, akár a „Félek” szó ismételgetésével. Utóbbit addig folytassuk és gyorsítsuk, amíg érthetetlen motyogássá nem változik. Utána zárjuk le tudatosan a gyakorlatot, és próbáljuk kívülről szemlélni a kiadott félelmet.

Megbocsátó gyakorlat: vegyünk magunkhoz egy babát vagy mackót, esetleg egy párnát, képzeljük a helyébe azt, aki szerintünk ártott nekünk, és – ha előzőleg már elég negatív érzelemtől megszabadultunk – mondjuk ki a megbocsátó szavainkat. Addig folytassuk, amíg túl tudunk lépni az adott személyhez vagy eseményhez fűződő haragunkon.

Egyéb módszerek a tehermentesítésre

A különböző terápiás módszerek sokat segíthetnek abban, hogy feloldjuk a régi blokkjainkat. Segítségünkre lehet például a pszichodráma, a zene a tánc, a művészeti tevékenységek, a játék, az írás vagy a transzformációs játékok. Az Osho-féle dinamikus meditációt kifejezetten az érzelmi tehermentesítés céljára fejlesztették ki. Megfelelő lehet egy küzdősport vagy abból kialakított mozgásforma, lövöldözés, hegymászás, és hasonló erőpróbák. Ezenkívül bármit elégethetünk szimbolikusan és tudatosan egy valódi gyertya, kandalló vagy tábortűz segítségével.

Ja, és ne felejtsük el, hogy az öröm és szeretet kimutatását és megélését is hasonlóan gyakorolnunk kell!

Ha valaki ismer még más ártalmatlan, önsegítő tehermentesítő technikákat, ossza meg velünk!

.

Forrás:

Dr. Kai Kermani: Autogén tréning, Maecenas Könyvek, 1996, 1998

.

Egyéb cikkek ebben a témában az Andalodón:

“Színpompás érzések”
“Örvények”
“Az elfojtás vagy kiélés dilemmája”
“Méreg és ellenméreg”
“A zöld érzés”

Reklámok

2 responses to “Dühödten püfölve

  1. Kedves Mó!
    Nagyon igazad van! Tapasztalatból tudom, hogy nem célszerű egyből ellazulni és szelíden felejteni, továbblépni. Én nem is tudtam ezt soha megtenni. De mivel nem akartam túl sok energiát adni a negatív érzelmeimnek, kitaláltam magamnak egy módszert. Ez nálam jól működik. Ha valami nagy stressz ér adok magamnak időt. Meghatározom, hogy pl. egy napot sajnálhatom magam, vagy dühönghetek, esetleg sírhatok. Utána viszont minden szinten keresem a probléma megoldását.
    Mikor valaki nagyon megbántott a kerti gazok látták a kárát, mert kapával mentem nekik! 😀
    Szóval megint köszönöm a cikket, mert megerősítést kaptam.
    Birsi 🙂

  2. Köszönöm a tanulságos hozzászólást, Birsike! Engem is éppen a napokban ébresztett rá egy fizikai tünet, hogy ezt a “piff-puff” részét mennyire hanyagolom a dolgoknak. Régen rendszeresen csináltam én is, de azóta nagyon ritkán vagyok egyedül. Sőt, rájöttem, hogy ha csak a relaxációt gyakoroljuk, időnként a testünk természetes jelzéseit is el tudjuk nyomni, amiket máshogy kéne esetleg levezetni. Azt hiszem, újrakezdem a kickbox aerobikot, ha módom lesz rá.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s