Instant Andalodó

Ha valaki a túlhajszoltság, az idegesség vagy a kandalloszorongás tüneteitől szenved, az Andalodó négy szintje segítségével hosszú időre vagy véglegesen uralma alá vonhatja, sőt akár meg is szüntetheti ezeket. Nyilván szakértő diagnózis és segítség sem árt, bizonyos esetekben gyógyszerszedés, pszichoterápia és/vagy életmódváltás is, de ahhoz, hogy ne váljunk áldozatává az ilyen örvényeknek, vissza kell szereznünk a tudatos irányítást az életünk és érzelmeink fölött. Ebben segít az egymásra épülő négy szint, a lelki-idegi harmónia visszaállításának négy lépcsőfoka: a 1. stresszkezelés, a 2. relaxáció, a 3. meditáció és a 4. kreatív szellem. Persze semmit sem adnak ingyen. Ahhoz, hogy ezeket készségszinten tudjuk önmagunknál alkalmazni, hónapokig gyakorolnunk kell, és fejlesztenünk kell magunkat mind a négy szinten. Ha komolyan gondoljuk a változtatást, ezt az önfejlesztési-tanulási folyamatot nem úszhatjuk meg. Érdemes mindig a célt szem előtt tartani, és úgy fektetni bele az energiát, mert jutalmunk az lesz, hogy kézben tarthatjuk az életünket – belül és ez által valamennyire kívül is.

Ugyanakkor ha valaki már elég jól és magabiztosan alkalmazza a módszer lényegét, alkalmasint (idő vagy megfelelő körülmények híján) bevetheti az Andalodó rövid változatát is, afféle gyorssegélyként. Ez az „instant” változat könnyítve, egyszerűsítve tartalmazza a négy lépés lényegét, de igazán csak azoknál hatékony, akik a nem-rövidített módszert is elsajátították már. A rövid „Andalodás” segítségével pár perc alatt kijuthatunk egy negatív, lehúzó örvényből, és felfrissülve, újult erővel és bizalommal folytathatjuk a napunkat. Például a munkahelyünkön is elvonulhatunk egy üres szobába vagy akár a mosdóba 15-20 percre (maximum fél órára), és kicserélődve, újjászületve térhetünk vissza a munkához.

Az instant terápia a következőkből áll:

1. Sebes stresszkezelés – néhány mondat tudatosítása

2. Röpke relaxáció – rövid légzőgyakorlat és lazítás

3. Miniatűr meditáció – némi kis koncentrációs gyakorlat

4. Kevéske kreativitás – gyors önprogramozás

Annak bizonyságául, hogy nem is olyan nagy ördöngösség az egész; nézzük meg, mit takar a négy cím!

1. Tekintsük át a helyzetünket reális szemszögből, akár egy segítő kívülálló álláspontjából! Fogalmazzunk meg 3-10 olyan mondatot, amellyel tudatosítjuk magunkban, hogy csak a túlzottnak érzékelt stressztől kerültünk ilyen állapotba, de ez a reakció megszüntethető! Ilyenekre gondolok:

  • A szervezetem most egy riasztást produkál, mert stresszhelyzetet érzékel.
  • Ez a stressz viszont nem veszélyezteti a létemet, csak túlreagálom.
  • Ahogy tudat alatt létre tudtam hozni, úgy ismerem a megszüntetésének módját is.
  • Ez most egy átmeneti állapot, nemsokára elmúlik, hiszen nincs két egyforma helyzet.
  • Én irányítok, nem vagyok sem a körülmények, sem az érzelmeim áldozata.
  • Ha benne maradok az örvényben, az egyre inkább lehúz, ezért nincs más választásom, mint kirángatni belőle magamat.
  • Az agyamban a pozitív önprogramozás kémiai változásokat fog létrehozni, és ettől sokkal jobban fogom magam érezni.
  • Máskor is sikerült már kikerülnöm egy lehúzó örvényből, most miért ne sikerülne?

2. Végezzünk egy rövid légzőgyakorlatot! (Állva is lehet, sőt karunk kinyújtóztatásával is.) Hunyjuk be a szemünket, és szívjuk be a levegőt az orrunkon három kényelmes másodperc alatt! Ezután fújjuk ki öt kényelmes másodperc alatt! Ha a szánkon fújjuk ki, még nyugtatóbb lesz a hatás. Ismételjük meg tízszer a be- és kilégzést! Fokozhatjuk a hatékonyságot azzal, hogy elképzeljük, ahogy tiszta, fehér energia költözik belénk a belégzéssel, és szürkés vagy barnás, fáradt energia távozik a kilégzéssel. Haladó szinten tarthatunk egy pici szünetet a be- és kilégzések között.

Ezután üljünk vagy feküdjünk le 5 percre, és végezzük el az autogén tréning „instant” változatát. Hunyjuk be a szemünket, és figyeljünk befelé, a testünkre. Érezzük, ahogy a lábujjunktól lassan felfelé kúszik a LAZASÁG, az ellazulás. Először a láb, majd a felsőtest, majd a kar és végül a nyak és a fej lazul el (ne felejtsük ki az arcizmokat!). Ha már eltűntek a felesleges görcsök és feszültségek a testből, következhet a NEHÉZSÉG-érzés. Éljük át, hogy a lábfejünk elnehezül, szinte belesüpped a talajba, és ez az érzés egyre feljebb kúszik, egészen a fejünk búbjáig. (Nem baj, ha ekkor már nem ülünk teljesen egyenesen, hanem kicsit „kókadunk”.) Ezután a MELEGSÉG-érzést jelentessük meg a lábfejünkben, és kússzon fel lassan a fejünk búbjáig. Tudatosítsuk, hogy csak a homlokunk marad hűvös. Végül érezzük szívünk és keringésünk nyugodt, meleg LÜKTETÉSÉT, és képzeljük el a NAPFONATOT (a köldökünk fölött két ujjnyira lévő területet), amint éltető, erőt adó napként beragyogja testünk minden porcikáját!

 

3. Válasszunk ki magunknak valami kellemes képet, fotót, rajzot, de akár ki is tekinthetünk a kertbe, egy fára. Ha semmi andalítót nem találunk magunk körül, képzeljünk el egy számunkra kellemes dolgot – ez egy üdezöld gömbtől egy tengerparti tájképig bármi lehet. Öt percen keresztül csak figyeljük, és hessegessünk el minden érzést, ítéletet, gondolatot. Csak a kiválasztott dologra figyeljünk. Ez segít kiüríteni vagy legalábbis gyengíteni a nyomasztó belső érzeteket, mert a figyelem másfelé koncentrálódik, és kissé kívülállóként térünk vissza utána a saját helyzetünkbe.

 

4. Végül, mielőtt folytatnánk a napunkat, programozzuk be magunkat kreatívan arra, hogy mostantól erősebben és derűsebben állunk ellent a negatív hatásoknak. Pozitív dolgokra fogunk összpontosítani. Döntsük el, hogy ennyi időnk volt az örvényeinkkel sodródni, több nincs, mert fontos feladatok várnak ránk. Tudatosítsuk magunkban, hogy a nap hátralévő része egészen máshogy fog telni, sokkal kellemesebben, és a következő nap még ennél is jobb lesz. Kicserélődve folytatjuk az életünket, magunk mögött hagyunk valamiféle levedlett bőrt. Ne csak mondogassuk, hanem – legalább pár percre – higgyük is el, hogy így lesz! A meggyőződés legalább annyi erőt ad, mintha bevettünk volna valami szorongásoldót vagy nyugtatót. Ha az első alkalommal nem a várt eredményt kapjuk, ne csüggedjünk, hanem legközelebb is vonuljunk el negyed órára, vagy 20 percre, és szorgalmasan gyakoroljuk a négy lépést!

Az 1. pontban idézzünk fel olyan stresszoldó mondatokat, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják ránk! Ilyet választhatunk innen, a „Stressz” menüpont alól, vagy bármely más olvasmányunkból. Erőt adhatnak olyan nyugtató-vigasztaló gondolatok is, amiket valaki mástól hallottunk élőszóban. Az is elég lehet, ha olyasvalakire gondolunk, aki számunkra erejével, nyugalmával és kiegyensúlyozottságával igazi példakép. Elképzelhető, hogy valakinek egy idő után a 2. pontban elég a rövid légzőgyakorlat és a meditáció is, de a kezdeti szakaszban érdemes az autogén tréninget is alkalmazni! A 4. pont szintén egyéni; attól függően válasszunk önprogramozó mondatokat, hogy ránk mi gyakorol igazán jó hatást.

Jó gyakorlatozást, és nagyobb magabiztosságot kívánok!

Akik most találkoznak először a 4 szinttel, olvassák el a fejlécben található rovatokat, és ne hagyják ki az ellenjavallatok ismertetését sem!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s