Lekopogom az érzelmeimet

Avagy az EFT technikáról

Eddig nem nagyon hallottam erről a módszerről, ezért gondoltam, hogy összeszedek róla minden alapinformációt. A szó az „Érzelmi Felszabadítás Technikája” kifejezés rövidítése (angolul ’Emotional Freedom Technique’). Megalkotói és hívei szerint ez egy alternatív gyógyító, öngyógyító és személyiségfejlesztő módszer, ami stressz, kimerültség, pszichoszomatikus betegségek, szorongás, pánikzavar, fóbiák, depresszió esetén nyújthat segítséget. Alapja ugyanaz, mint a hagyományos kínai orvoslásnak: szervezetünket energiacsatornák, úgynevezett meridiánok hálózzák be, és amikor testi-lelki egészségünk megbillen, akkor az energiaáramlás zavara áll a háttérben. Az EFT kezelés során a meridiánpontokat (a csatornák végződéseit) kopogtatják meg, és miközben a negatív érzelmekre koncentrálnak, pozitív megerősítéseket mondanak. Így helyreállhat a kiegyensúlyozott energiakeringés. Természetesen sok kritikusa van a módszernek (főleg a szkeptikusok, akik áltudománynak tartják), de még többen vannak, akik még soha nem hallottak róla.

Nem régi a technika, hiszen az 1990-es évek közepén fejlesztette ki Gary Craig mérnök, aki a Roger Callahan-féle sokkal bonyolultabb, de szintén kopogtatásos Gondolatmező Terápiából (TFT) indult ki. Az eredeti módszer még tesztelte, hogy mely meridiánpontokat kell kopogtatni az egyes zavaroknál, betegségeknél, Craig már nem foglalkozott ezzel, csak egy mindenre kiható „generáljavítás” rendszerét dolgozta ki. Segítségül hívta a Neurolingvisztikus Programozás (NLP) technikáját is, elsősorban a pozitív megerősítésekhez. Craig azt vallja, hogy nem elég pszichoterápiával kezelni a megbillent állapotot (pláne nem gyógyszerrel), mert ezek még nem állítják helyre a rossz energiakeringést a testben, nem szüntetik meg az energiablokádokat.
A módszer megszületése óta több mint 10 000 esettanulmány született az EFT-vel elért állapotjavulásokról, de folyamatosan zajlanak az ellenőrzött, dokumentált kísérletek.
Az alapvető EFT technika 8-14 speciális pontot használ a kézen és a testen, amelyek ilyen nevekre hallgatnak: “karate pont”, “gamut pont”, “fájdalmas pont”. A 14 pont persze nagyságrendekkel kevesebb, mint amennyit az akupunktúrában és az akupresszúrában használnak, és ezért a módszer kritikusai azzal érvelnek, hogy nem is lehet célzott, mérhető és pontos a hatás. Mindenesetre egy kezelés semmiképpen sem elég: napokig vagy hetekig kell alkalmazni, hogy tapasztalható legyen a hatás, vagy egyáltalán megbizonyosodjunk róla, van-e hatás.

Az EFT Magyarországon is jelen van 2006 óta, mint kiegészítő kezelésforma. Nincsen intézményi háttere, inkább egyének alkalmazzák és tanítják (pl. honlapokat és tanfolyamokat indítanak a témában). Az elsők között a Human Harmony nevű társaság kezdte népszerűsíteni nálunk. Ők így írnak az EFT előnyeiről honlapjukon:
• „Az EFT alkalmazásával a gyógyulási (vagy gyógyítási) folyamat rendkívüli mértékben felgyorsul. Ahelyett, hogy hónapokat vagy éveket kellene eltölteni a hagyományos „beszélgetős” terápiával, az EFT gyakran egy vagy két kezelés során teljesen meggyógyít… sőt előfordul, hogy csak néhány percre van szükség. Ezeket a szinte azonnali eredményeket „egy perces csodáknak” hívjuk. Ha az EFT-t megfelelően alkalmazod, valószínűleg az esetek 50%-ában ezt fogod tapasztalni.
• Ha tapasztaltad már, hogy az EFT milyen gyorsan oldja meg a lelki problémákat, a következő lépés, hogy észrevedd, amint a fizikai problémák is kezdenek eltűnni. A fejfájás, a hátfájás, és egyéb kényelmetlenségek javulnak, vagy megszűnnek. A látásod tisztábbá válhat, és a napi stressz kevésbé érint. (…)
• Tulajdonképpen csaknem mindenre használhatod. Talán ez a legmeglepőbb dolog az EFT-ben. Ugyanazt az alap-eljárást lehet használni, ha a nyilvános beszédtől félsz, mint akkor, ha a golf-eredményeidet akarod javítani. Az EFT bármire használható az egyszerű megfázástól a rákig. Sikeresen alkalmaztuk már a tankönyvekben leírt csaknem minden lelki problémára… a félelmekre, traumákra, depresszióra, gyászra, pánikbetegségre. Ezért úgy is tekintheted az EFT-t, mint a boldogságodhoz és az egészségedhez vezető út eddig hiányzó darabját. Ha egyszer tényleg felismered az EFT egyetemes természetét, bizonyára csatlakozol lelkes követőinek táborához. (…)”

Nos, én nem foglalok állást, mivel még nem próbáltam. Akupunktúrát többször alkalmaztak rajtam, és éreztem, hogy valóban változásokat hoz létre az energiarendszerben (az, hogy a konkrét problémát megoldja-e, változó, mert az egyéni terápiát sok pontból kell kikísérletezni), de az EFT-ről nincs tapasztalatom.
Az biztos, hogy megvannak a maga ellenjavallatai is, hasonlóképpen, mint a relaxációnál, meditációnál és önprogramozásnál, például a súlyos neurózisok, személyiségzavarok, pszichózisok, vagy az epilepszia. (Meg ha valakinek túl hókuszpókusz.)

Végezetül csatolok néhány videót is, szemléltetésképpen:

.

Forrás:

.
http://hu.wikipedia.org/wiki/EFT

www.eftuniverse.com

www.humanharmony.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s