Selfness – az önazonosság öröme

Azt ma már kevesen vonják kétségbe, hogy stresszes világunkban szükség van a fitnessre és a wellnessre, testi-lelki egészségünk érdekében. Ezeknek az angol kifejezéseknek a jelentését széles körben ismerik. A fitness a test karbantartása és erősítése sporttal és megfelelő táplálkozással. A wellness inkább a pihenésre, regenerálódásra irányul, vagyis a túlzott stressz ellensúlyozására – amint ezt a wellness-szállodák szolgáltatásain is láthatjuk. A legújabb irányzat, a selfness még nem annyira közismert, pedig az előző kettő továbbfejlesztett változatáról van szó. Angolszász és német területeken nagy népszerűségnek örvend ez az életmódsegítő, életminőség-javító trend. A kifejezés leginkább „önmagunkságnak” vagy „önazonosságnak” lehet fordítani, és a testi-lelki harmónia kiindulópontjának az önmegismerést, önfejlesztést és önmagunk minél teljesebb megélését tekinti. Önmagunk megismerése és hiteles megélése egy olyan fontos szempont, amit a legtöbb egészséges életmód irányzat mellőz. Általános recepteket adnak az egészségesebb és harmonikusabb élethez, de kevésbé veszik figyelembe az egyéni sajátosságokat, vagyis azt, hogy kinek mi okozza pontosan a problémáját, és milyen megoldások, terápiák testhezállóak számára. A selfnessben a változtatás alapját az alapos önmegismerés adja, amely sokszor automatikusan magával hozza a külső-belső és életmódbeli átalakulást is, különösebb erőltetés nélkül.

 

Nem mindegy, hogy túlzott stresszes tüneteinket konkrét, megoldatlan dilemmák (pl. párkapcsolati konfliktusok, pénzhiány stb.) idézik-e elő, vagy egy általános kimerültség, túlterheltség, esetleg káros környezeti tényezők, ártalmas régi emlékek, vagy a hosszú időn keresztül fennálló negatív hozzáállás. Teljesen más utat kell bejárnia annak, aki konkrétan megnevezhető problémával indul neki a regenerálódásnak, mint aki általános stresszes tünetekkel vagy valamilyen testi-lelki-idegi betegséggel. A konkrét problémák ráadásul kombinálódhatnak is látszólag függetlenül jelentkező testi bajokkal is, így a kibogozás még nehezebbé válik. A diszharmónia okainak kiderítéséhez alapvetően jó önismeret, komolyabb esetben szakember, terapeuta kell. Ez által kaphatunk egy olyan iránytűt a kezünkbe, amellyel meg tudjuk határozni, hol vagyunk most, merre induljunk, és hogy jussunk el oda. Mert mind a kiindulási pont, mind az útvonal és az úti cél teljesen egyéni lehet, ahogy az is egészen egyedi, hogy mi okoz számunkra bánatot és örömöt.

 

A selfness hívei és követői a test és a lélek összhangjára, egy egészséges, reális énkép kialakítására, valamint nagyon önbizalomra és optimizmusra törekszenek. Az önmegismerés során, akár egyéni, akár csoportos foglalkozásokról van szó, nemcsak szubjektív, hanem objektív képet, tárgyilagosabb külső visszaigazolást is kaphatunk magunkról, a terapeuta vagy a közösség révén. Kiderül, miben vagyunk jók, és miben kell változtatnunk. Kívül kerülünk a megszokott munkahelyi csoporton, illetve családi vagy baráti közegen, ahol mindenki elfogultan és előítéletesen bele van ragadva egy szerepbe vagy a régi sérelmeibe, és egy friss és frissítő környezetben találjuk magunkat, ahol a résztvevők saját érdeke, hogy kritikusan, ugyanakkor pozitív célokra törekedve nézzenek szembe önmagukkal. Ez a hozzáállás és a sikeres csoportfoglalkozások elősegítik az otthoni és munkahelyi kapcsolatok minőségének javítását is. A terapeuta és a csoport ugyanakkor csak a háttér, mert a lényeg az önmegismerésen és a SAJÁT fejlődési terv kidolgozásán van.

 

Amennyiben egy intézmény, klub, szálloda stb. szervezi a selfness programokat, sokkal aktívabb időtöltésre kell számítanunk, mintha egy wellness hétvégére mennénk. Pszichésen és mentálisan is több erőfeszítést kell tennünk, ám a hatás is mélyebb és hosszabb távú. Éppen ezért előfordul, hogy a selfness szolgáltatást wellness programok is kiegészítik pihenés gyanánt. Magában a selfness részben ötvöződik a testi foglalkozás a lelki önfejlesztéssel. Rendszerint egy-egy konkrét problémára fókuszálva hirdetik meg a szolgáltatást, ilyen lehet pl. a férfi vagy női szerepek fejlesztése, a szégyenérzet leküzdése, az önbizalomerősítés, a kommunikáció fejlesztése stb. A résztvevők interaktív beszélgetések, helyzetgyakorlatok, mozgásformák, pszichodráma-játékok, imaginációs élmények, meditációk és pszichológiai tesztek segítségével kerülhetnek közelebb önmagukhoz, gondolataikhoz, érzéseikhez az adott témában. A csoportos önismereti munka során nem hangoznak el általános tanácsok és receptek, elvégre a résztvevőknek önmagukkal kell találkozniuk, saját képességeiket kell megismerniük és saját örömforrásaikat feltárniuk. Az önfelfedezés és a szárnybontogatás kiegészítéseként aztán egyénre szabott életmódtanácsokat lehet kapni, a testmozgás, táplálkozás, rekreáció területén.

 

 

Ajánlott oldalak:

http://selfness.lap.hu/

http://selfness.tlap.hu/

http://www.selfness-szovetseg.hu/

Reklámok

2 responses to “Selfness – az önazonosság öröme

  1. Szia, szerintem ezt baráti körben is meg lehet tenni, különféle társasjátékokkal – pl. identity -. Bár az nem annyira professzionális és felügyelt, illetve vezetett mód, (nem kap személyes életmódtanácsadást az ember), de magát jobban megismerheti:)

    • Igen, köszi az észrevételt! A baráti kör elvileg tényleg sok mindent pótolhat a professzionális segítségből. Önismerethez mindenképpen hozzásegít, ha nincsen túl sok sérelem, szerepjátszás, elfogultság vagy negatív emlék. A közös mozgás – kirándulás, tekézés, akármi – a selfness fizikai oldalát is megadja, a wellness részéről pedig egy közös uszodázás, nyaralás, telelés gondoskodhat. Ha vannak barátok, a selfness nagy része még csak nem is fizetős…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s