Tomboló tűz, áradó víz

Az asztrológiai elemek és a stressz

Az Andalodón igyekszem kerülni a világnézeti témákat, mert szeretném, ha mentalitástól függetlenül minden érdeklődő találna benne használható információkat. Nem is célom meggyőzni bárkit az asztrológia alapelemeinek, az archetípusoknak és az analógiáknak a működéséről, csak leírom, amit megtanultam és megtapasztaltam, hátha mások számára is segítséget nyújt. Azt nap mint nap megerősítve látom, hogy az elemek alapvetően meghatározzák, ki hogyan éli meg és kezeli a stresszt. Az európai asztrológia négy elemet különböztet meg: tűz, föld, levegő, víz. Keressük ki, hogy a születési jegyünk szerint melyik elemhez tartozunk, és olvassuk el a leírást!

TŰZ jegyek – Kos, Oroszlán, Nyilas: Itt a tettek és a vágyak energiáiról van szó. Ha túl sok a stressz, akkor többnyire az elfojtott vagy túlzásba vitt lendület okozhatja a feszültséget. A tűz elemet a szenvedély, az azonnali és türelmetlen megvalósítási vágy, a győzni akarás, a hataloméhség, a sikervágy, a gőg, a forrófejűség és a bizonyítási kényszer billenti ki az egyensúlyából. A tűz energiája felemésztő erejű, és azonnali kisülésre törekszik (még ha minden jegynél más és más célból és síkon is), és ha akarata és vágyai ellenállásba ütköznek, megindul a stressz-spirál, amelyből nehezen keveredik ki. Általában fizikai síkon érdemes levezetnie a feszültségét, küzdelemmel vagy sporttal, de a játék, a szórakozás, sőt a szereplés is jót tehet. Számára akkor igazán hatékony a lazítás/relaxálás/meditálás, ha előtte testmozgást végez. Hite is buzgó és tüzes lehet, amit ajánlatos a szellemi kreativitás (önprogramozás) szolgálatában kiaknázni.

FÖLD jegyek – Bika, Szűz, Bak: Itt anyagi és gyakorlati jellegű energiáról van szó. A föld jegyeknél a túl sok stresszt általában anyagi problémák, testi gondok, egzisztenciális nehézségek, hivatásban vagy munkában tapasztalt akadályok okozzák, és nem ritkán a túlterheltség. A föld elemű személy akkor lesz feszült, ha híres alázatával, kitartásával és összeszedettségével sem sikerül elérnie célját, vagy ha úgy éli meg, hogy anyagi biztonságát vagy társadalmi státuszát veszélyeztetik. Az összeomlás megelőzéséhez fontos engednie a konokságából, és lazítania a gyeplőn. Jó hatású számára a természetben tett kirándulás, valamint a tárgyakhoz kötődő hobbik (agyagozás, építkezés, gyűjtés, restaurálás, javítás, rendrakás). A stresszkezelésben a praktikus, józan tanácsoknak veszi leginkább hasznát, és fegyelmezett, önnevelő jelleme javára válhat a pozitív irányú önprogramozásnál és rossz szokásai átalakításánál.

LEVEGŐ jegyek – Ikrek, Mérleg, Vízöntő: Itt intellektuális és kapcsolati energiáról van szó. A levegő jegyeknél az okozhat túl sok stresszt, ha elvesztik függetlenségüket (legyen az akármilyen szubjektív vagy viszonylagos) és mozgási szabadságukat. A levegő tárgyakhoz, eszmékhez és emberekhez is szeret kapcsolódni, felfedez, összeköt, közvetít, kereskedik, tanul és tanít. A sok nyüzsgés és információcsere azonban jócskán összezavarhatja. A talaj ilyenkor meginoghat a lába alatt, és úgy érzi, mintha több különböző személy élne a lelkében. Ilyen esetekben számára mindenképpen a beszélgetős és csoportos terápiák a leghasznosabbak, illetve a vezetés vagy utazás. Stresszoldásnál a tudományosan megalapozott tények győzik meg leginkább. Kevésbé veszi rá magát a belső elcsendesedésre, pedig pszichés egészsége érdekében szüksége van rá. Az önprogramozásnál kisebb, könnyebben elérhető célokat tűzzön ki!

VÍZ jegyek – Rák, Skorpió, Halak: Itt erőteljes érzelmi és hangulati energiáról van szó. Pont ezért itt fordulhat elő a legmélyebb lelki összezuhanás. A víz jegyek mindent érzelmi síkon élnek meg, az érzelmeikkel tájékozódnak, ösztönös motivációk alapján cselekszenek, és hajlamosak átvenni a környezetük érzelmi mintázatát. A földi élet kihívásait sokszor félelemmel élik meg, és szoronganak a testi-fizikai valóságtól is, ezért gyakran álomvilágba menekülnek. Mély érzelmi kapcsolatokban, összetartozásban, családias közegekben keresik a megváltást. A stressz kezeléséhez fontos megtanulniuk a kiszolgáltatottság nélküli érzelmi kötődést, illetve a hangulatok józan kezelését. Elsőrangú terápia számukra a művészet, a gondoskodás, illetve mások gyógyítása, segítése. Leginkább a meditáció illik a víz természetéhez, hiszen amúgy is könnyen belesodródik az andalodásba. Az önprogramozáshoz az “előre megálmodós”, vizualizációs technikák válhatnak be leginkább neki.

.

(Természetesen egy emberre nemcsak egy elem tulajdonságai jellemzők, hiszen a születési képletben számos égitest és égi pont van, amelyek többféle jegyben állhatnak.)

 

Ha érdekli a téma, figyelmébe ajánlok egy izgalmas honlapot és könyvet, amelynek készítésében részt vettem: http://kasztella.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s